U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Ztracená vejce

Kategorie: Vaříme | Autor: JA

NÁPAD

Nízký hrnec naplníme do poloviny vodou, přidáme trochu octa a uvedeme do varu. Hrnec musí být dostatečně velký, aby v něm vajíčka měla prostor. Pak skořápku vejce v půlce naklepneme a celé ho rychle vpustíme do vody, tak, aby zůstalo vcelku. Těsně předtím ale musíme hrnec stáhnout z prudkého ohně, aby voda nevřela prudce. Ihned po vpuštění vajíčka ho ale zase přistavíme na silnější oheň. Tím se bílek okolo žloutku rychle srazí a nebude roztřepený. Pokud chceme vajíčko na měkko, vaříme jej čtyři minuty, na tvrdo sedm minut. Hotová vejce vybíráme děrovanou lopatkou a hned je vložíme do mírně osolené studené vody. Vaření ztracených vajec vyžaduje jistou zručnost. Kdo si není jistý, může si ale pomoci tak, že vejce rozklepne do sběračky a v ní ponoří do vroucí vody. Teprve když vejce ztuhne, vyklopíme ho ze sběračky a volně dovaříme. Ztracená vejce jsou výborným předkrmem a zároveň ozdobou studených mís. Zkuste je třeba s hlávkovým salátem. Příprava není složitá. Hlávkový salát nakrájíme na nudličky, podle chuti osolíme, pokapeme octem, posypeme trochou cukru a promícháme. Rozložíme na mísu, pokryjeme ztracenými vejci a ty zalijeme rajčatovou majonézou. Ta není nic jiného, než obyčejná majonéza, do které vmícháme kečup a trošku nadrobno nasekaného kopru. Vše posypeme drobně nakrájenou šunkou a ozdobíme dílky čerstvých rajčat. Tento předkrm je výborný s teplými tousty z bílého pečiva.

Ztracená vejce