Zpříjemněte si horké dny osvěžením z domácích sirupů
Konečně je léto tady! Většina z nás bude jistě volno trávit na chalupě či na zahradě, chvíli na lehátku, chvíli ve stínu stromů. Není jistě nic příjemnějšího, než že se osvěžit limonádou z čerstvých domácích sirupů. Zahrádka plodí šťavnaté plody a bylinky voní do dáli. Fantazii se meze nekladou!
Jak na sirupy ze sladkého ovoce?
Stejně jako při želírování i při výrobě sirupů se můžete držet klasiky či experimentovat. Plody vždy omyjte, nakrájejte na menší kousky a vařte ve vodě 5-10 minut. Do teplé ovocné hmoty přidejte Korunní cukr na přípravu sirupu z bobulového ovoce a nechte v chladu odstát přes noc. Druhý den stačí směs přecedit přes jemné sítko, či plátýnko, a pak ji ještě 3 minuty povařit. Horkou směs přelijte do sterilních lahví, uzavřete a skladujte na chladném místě.
Jahodový sirup
- 1 kg jahod
- 1 kg Korunního cukru na přípravu sirupu z bobulového ovoce
- 1/2 l vody
Malinový sirup
- 1 kg malin
- ½ l vody
- 1 kg Korunního cukru na přípravu sirupu z bobulového ovoce
V sirupech uchováte i sílu z bylinek
Nemusíte ale zůstávat pouze u ovoce. Osvěžující sirupy se dají připravit i z bylinek, kterých je během léta dostatek: máta, jitrocel, levandule, vše, co roste na zahrádce. Postup je též jednoduchý, v hrnci se silným dnem rozpusťte ve vodě Korunní cukr na přípravu sirupu z květů bezu černého a bylinek. Vařte, dokud roztok nebude čirý. Přidejte omyté květy či listy a nechte 48 hodin louhovat. Poté směs sceďte a pro delší trvanlivost sirup před plněním ještě 3 minuty povařte. Hotový roztok vlijte do sterilizovaných lahví, dobře uzavřete a skladujte na chladném místě. Doporučené ředění je 1:6.
Mátový sirup
- 1 velký svazek máty
- 1 kg Korunního cukru na přípravu sirupu z květů bezu černého a bylinek
- ¾ l vody
Bezový sirup
- 15-20 bezových květů
- 1 kg Korunního cukru na přípravu sirupu z květů bezu černého a bylinek
- ¾ l vody
Více receptů a inspirace najdete na www.korunnicukr.cz