Zeleninové šťávy ke svačině i obědu
Zeleninové šťávy Relax Vega s vysokým zeleninovým podílem jsou výbornou svačinou – už jedna sklenice o obsahu 200 ml nahradí dvě z pěti doporučených denních porcí ovoce a zeleniny. Zeleninové šťávy ovšem nejsou pouze ideální svačinou, ale skvěle se hodí také do teplé kuchyně. Svoje uplatnění najdou především jako základ chutných a lehkých polévek a omáček.
Pikantní omáčka z Provence
(2 porce)
50 g anglické slaniny
1 lžíce oleje
100 g cibule (1 velká cibule)
1 stroužek česneku
300 ml zeleninové šťávy Relax Vega Provensálská pole
sůl, pepř
6 lístků bazalky
2 lžíce strouhaného parmazánu
Slaninu nakrájejte na nudličky a orestujte v rendlíku do křupava (cca 3 minuty). Přidejte lžíci oleje, vložte na tenké nudličky nakrájenou cibuli a opékejte ji cca 5 minut. Poté přidejte česnek a krátce jej orestujte. Zalijte zeleninovou šťávou a pozvolna vařte 5 minut. Nakonec dochuťte solí, pepřem. Před servírováním vmíchejte nasekanou bazalku a parmazán. Omáčka je vynikající ke špagetám nebo těstovinám „linguini“ (placatější špagety). Výborně se hodí i k bramborovým nokům.
(2 porce )
2 lžíce oleje
2 dl vody
100 g očištěné dýně nebo mrkve
1 lžíce cukru
sůl
250 ml zeleninové šťávy Relax Vega Středomořská zahrada
kůra z ½ citronu
100 ml smetany 30%
Dýni nakrájejte na tenké plátky a orestujte na oleji. Zalijte cca 2 dl vody a nechte dusit do měkka. Přilijte zeleninovou šťávu a smetanu a nechte provařit. Rozmixujte ponorným mixérem do hladka. Dochuťte solí, nastrouhanou citronovou kůrou a případně cukrem.
(2 porce)
1 stroužek česneku
250 ml zeleninové šťávy Relax Vega Slunečné Mexiko
sůl, pepř
100 g čerstvého kozího sýru
snítka petrželové natě
Zeleninovou šťávu uveďte k varu a rozmíchejte v ní sýr. Přidejte česnek, nasekanou nať a dochuťte solí a pepřem.
Hustá zeleninová polévka
(2 porce)
60 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, cibule)
2 lžíce oleje
300 ml vody
2 žampiony
50 g cukety
50 g bílého zelí
250 ml zeleninové šťávy Relax Vega Provensálská pole
sůl, pepř
špetka cukru
hrst čerstvého špenátu
2 lžíce bazalkového pesta
Cibuli nakrájejte na jemno, mrkev a petržel na tenká čtvrtkolečka a všechno nechte na středně silném plameni 2 minuty orestovat v rendlíku s olejem. Zalijte vodou a mírně osolte. Přidejte na plátky nakrájenou cuketu, žampiony a na kostičky nakrájené zelí. Nechte vařit 5 minut. Přilijte zeleninovou šťávu, uveďte k varu a vypněte oheň. Nakonec vložte špenát. Dochuťte solí, pepřem, špetkou cukru. Na talíři ozdobte lžící pesta.
(2 porce)
50 g cibule (1 malá cibule)
1 lžíce oleje
100 g uzeného tofu
200 ml vody
300 ml zeleninové šťávy Relax Vega Slunečné Mexiko
80 g vařené cizrny (může být z plechovky)
sůl, pepř
nasekaný koriandr
2 lžíce kysané smetany
Cibuli nakrájejte na jemno a nechte na oleji zesklovatět. Přidejte na kostičky nakrájené tofu, chvilku orestujte a zalijte vodou a zeleninovou šťávou. Vložte cizrnu, ochuťte solí a pepřem a nechte chvíli vařit. Na talíři ozdobte kysanou smetanou a koriandrem.
(2 porce)
200 ml vody
300 ml zeleninové šťávy Relax Vega Středomořská zahrada
70 g uzeného lososa
2 lžíce kysané smetany
sůl
nasekaný kopr
1 plátek bílého toustového chleba
špetka mleté skořice
V rendlíku uveďte k varu vodu a zeleninovou šťávu. Přidejte kysanou smetanu a stáhněte z ohně. Vložte na kousky nakrájenou rybu a nasekanou bylinku. Dochuťte solí. Podávejte s chlebem nakrájeným na kostičky a nasucho opečeným na pánvi a posypaným skořicí. Doporučená cena zeleninových šťáv Relax Vega Slunečné Mexiko, Provensálská pole a Středomořská zahrada (500 ml) je 24,90 Kč v síti supermarketů a hypermarketů.
TEXT: REDAKCE
FOTO: ARCHIV FIREM