Zelenina v hlavní roli
Bezmasá jídla nemusí být vůbec nudná. Zelenina, luštěniny a koření jim dodají spoustu chuti a živin a navíc jsou na stole během pár minut.
Zapečený lilek
- 1 větší lilek, 5 rajčat, 2 červené papriky, 4 stroužky česneku, menší cibule, olivový olej, čerstvá petrželová nať, sůl a pepř
Troubu rozehřejeme na 180 °C. Lilek podélně rozkrájíme na 1 cm silné plátky, osolíme a necháme pár minut vypotit. Mezitím spaříme rajčata vroucí vodou, rychle je zchladíme a oloupeme. Jejich dužinu pokrájíme na kostičky a v míse promícháme s najemno nasekanou cibulkou, paprikou, rozetřeným česnekem a polovinou nasekané petrželové natě. Plátky lilku osušíme a vložíme do pekáče vymazaného olivovým olejem a na ně nandáme zeleninovou směs. Podle chuti můžeme dosolit, opepřit a na konec zakapeme olivovým olejem. Vložíme do trouby a zapékáme přibližně 35 minut. Před podáváním posypeme zbytkem nasekané petrželové natě.
Čočkové kari
- 250 g červené čočky, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 chilli paprička, 200 ml kokosového mléka, 200 g jasmínové rýže, olej na smažení, 2 lžíce červené kari pasty, 1 lžíce nasekaného čerstvého zázvoru, čerstvý koriandr, sůl, pepř
V hlubší pánvi orestujeme najemno nakrájenou cibulku doměkka. Přidáme rozetřený česnek, zázvor, nasekanou chilli papričku, kari pastu a chvíli necháme pozvolna opékat. Přidáme propláchnutou čočku a zalijeme horkou vodou, aby byla čočka úplně ponořená, osolíme, opepříme a za občasného promíchání na mírném plameni vaříme, dokud nezměkne. Podle potřeby čočku podlijeme vodou. Na závěr přidáme kokosové mléko, krátce povaříme a servírujeme s uvařenou jasmínovou rýží a čerstvým koriandrem.
Brokolice se sýrovou omáčkou
- 500 g brokolice, 350 ml smetany, 100 g nivy, 200 g goudy, sůl, čerstvě mletý pepř
Brokolici opláchneme, rozebereme na růžičky a pár minut povaříme v osolené vodě. Když změkne, slijeme vodu. Brokolici necháme okapat a vložíme ji do vymazané zapékací misky. Troubu předehřejeme na 200 °C. V kastrůlku na plotně přivedeme k varu smetanu, lehce ji osolíme, opepříme a přidáme do ní nastrouhanou nivu. Ihned odstavíme z ohně a mícháme metličkou, aby se sýr rozpustil. Pokud je konzistence omáčky příliš hustá, zředíme ji trochou mléka a ihned jí přelijeme brokolici v zapékací misce. Vše posypeme čerstvě mletým pepřem, strouhanou goudou, vložíme do trouby a pečeme, dokud sýr na povrchu nezezlátne.
Hamburgery bez masa
- 1 plechovka cizrny, 2 stroužky česneku, 1 cibule, 2 celozrnné bulky, ředkvičky, ledový salát, další zelenina podle chuti, 100 g řeckého jogurtu, 2 lžíce pasty tahini, šťáva z limetky, 1 lžička římského kmínu, čerstvé bylinky (petržel, koriandr), olej na smažení, sůl a pepř
Cizrnu slijeme, necháme okapat a společně s cibulí, česnekem a římským kmínem ji rozmixujeme. Vmícháme nasekané bylinky a rukama vytvarujeme placičky, které z obou stran osmažíme. Dresink připravíme smícháním jogurtu, pasty tahini a pár kapek limetkové šťávy. Podle potřeby jej můžeme dosolit a dochutit pepřem. Podélně rozkrojené pečivo necháme rozehřát v troubě. Po vyjmutí spodní část potřeme dresinkem a postupně na ni vrstvíme plátky zeleniny, opečený „hamburger“ a přiklopíme druhou polovinou bulky.
Pikantní těstoviny
- 300 g špaget, 500 g krájených rajčat, parmazán, 100 g černých oliv bez pecek, 2 lžíce kaparů, 2 feferonky, 2 stroužky česneku, 1 lžička oregana, čerstvá petržel, 5 lžic olivového oleje, sůl a pepř
Na pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme rozdrcený česnek, jemně nakrájené feferonky, kapary a olivy a minutu za stálého míchání restujeme. Přidáme rajčata, oregano, osolíme a opepříme a na mírném ohni asi 15 minut povaříme. Mezitím uvaříme špagety „al dente“ v mírně osolené vodě. Na závěr špagety s omáčkou důkladně promícháme a ihned podáváme posypané sekanou petrželí a strouhaným parmazánem.
Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock