U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Zdravé vejce
Kategorie: Vaříme | Autor: IVA
NÁŠ TIP
Naším nepřítelem v potravě je cholesterol, jehož zvýšená hladina v krvi má na svědomí vážné zdravotní potíže. Velké množství cholesterolu obsahují například vajíčka. Podle průzkumu připadá u nás na jednoho obyvatele více než 320 zkonzumovaných vajec za rok! Jsme tak suverénně první na světě. Co s tím? Smaženici můžeme oželet, ale jak se bez nich obejít při vaření a pečení? A víte, že to jde? Na trhu se objevila novinka – VAJAHIT, který vajíčka nahradí. Lze ho použít do všech těst, knedlíků, palačinek, na zahuštění pokrmů i na obalování řízků. Jedná se vlastně o sypkou směs sójové bílkoviny, kukuřičné mouky, sušené syrovátky, sójového lecitinu a škrobu. Zatímco 1 průměrné slepičí vejce obsahuje 270 mg cholesterolu a má energii 330 kJ (husí, kachní a krůtí vejce jsou na tom ještě mnohem hůř), adekvátní množství VAJAHITU, nahrazující 1 vejce, má cholesterolu pouze 0,69 mg a energii 164 kJ! VAJAHIT je proto velmi vhodný pro diabetiky a pro antisklerotickou dietu (při zvýšené hladině cholesterolu a lipidů v krvi), pro lidi s potížemi žlučníku či s nadváhou. S VAJAHITEM se vaří snadno. Jednu polévkovou lžíci směsi rozmícháme ve 40 ml vody a “vajíčko” máme hotové. Jedno balení nahradí dvacet vajec, koupíte ho od 30 do 45 Kč, takže spíše ušetříte. A kde VAJAHIT najdete? Měly by ho mít například prodejny zdravé výživy, Delvita, Tesco, Globus, Včela, Terno.