U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
ZDRAVÉ OŘECHY
Kategorie: Vaříme | Autor: Ita
* Vlašské ořechy, arašídy a lískové oříšky jsou bohatým zdrojem základních mastných kyselin, důležitých pro normální růst tkáně a její vývoj.
* Jsou zdrojem vitaminu E (pražením se ovšem ničí!), vitaminů řady B, zdrojem bílkovin a vitaminů pro vegetariány.
* Vlašské ořechy mohou napomáhat snížení rizika srdečních chorob.
* Denní spotřeba 85 g vlašských ořechů – pokud se používají místo nasycených tuků jako součást nízkotučné diety – podle nejnovějších výzkumů snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
* Záporem je vysoká kalorická hodnota ořechů.
* Nezralé mandle mohou obsahovat složky produkující kyanovodík.
* Arašídy jsou náchylné ke kontaminaci plísněmi, které produkují karcinogenní látky.
* Nikdy nejíme ořechy se sebemenšími stopami plísně na skořápce nebo na jádru (mohou být zdrojem jedovatých mykotoxinů)!