Zdravé a chutné obiloviny
Brambory, těstoviny, bílá mouka nebo rýže se na našich stolech objevují možná až příliš často. Můžeme je ale aspoň zčásti nahradit zdravějšími alternativami, které zpestří náš jídelníček.
Bulgur s restovanými žampiony
400 g bulguru, 300 g žampionů, 50 g sušených hub, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 cibule, sůl, čerstvě mletý pepř, 2 stroužky česneku
Na pánvi orestujeme žampiony rozkrájené na čtvrtiny a když zezlátnou, vyjmeme je stranou. Bulgur uvaříme samostatně podle návodu na obalu. Do pánve od restovaných žampionů vložíme cibuli nakrájenou nadrobno, přidáme předem namočené houby, podlijeme vodou nebo vývarem tak, aby bylo vše ponořené, osolíme, opepříme, občas promícháme a necháme probublávat 10 minut. Pokud se tekutina vyvaří, houby opět trochu podlijeme. Před koncem vaření přidáme prolisovaný česnek. Nakonec houby s bulgurem promícháme a ozdobíme kousky žampionů.
Salát tabbouleh
150 g kuskusu, 3 rajčata, 1 střední červená cibule, 2 jarní cibulky, hrst máty, svazek hladkolisté petrželky, 3 lžíce citronové šťávy, olivový olej, sůl, čerstvě mletý pepř
Kuskus připravíme podle návodu na obalu. Rajčata spaříme, zchladíme, oloupeme, vyjmeme jadérka a pokrájíme. Nasekáme petrželku a mátu, cibuli nakrájíme na jemné nudličky, vše promícháme s kuskusem a zalijeme zálivkou, kterou si připravíme našleháním oleje, citronové šťávy, soli a pepře. Podáváme vychlazené.
Oříšková granola
500 g ovesných vloček, 300 g ořechů a semínek (např. vlašské ořechy, mandle, dýňová semínka, slunečnicová semínka), 1 lžíce vanilkového extraktu, 250 g medu, 50 g másla, 100 ml oleje podle chuti
Dva velké plechy vyložíme pečicím papírem a předehřejeme troubu na 170 °C. Ořechy a mandle nasekáme na menší kousky a ve velké míse je smícháme s vločkami, semínky a vanilkovým extraktem. Do menšího hrnce dáme med, máslo, olej a zahřejeme, ale nevaříme, aby se všechny složky spojily. Tuto směs vlijeme do mísy s vločkami a oříšky, smícháme a rozprostřeme na plechy. Pečeme přibližně 10 minut, promícháme a necháme ještě 10 minut péct dozlatova. Po vyjmutí necháme zchladnout, aby vločky byly křupavé. Granola chutná nejlépe s jogurtem a čerstvým ovocem.
Kroupové rizoto
300 g ječných krup, 200 g slaniny, 250 g cherry rajčat, 1 šalotka, 300 ml zeleninového vývaru, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, hrst nasekané hladkolisté petržele, 100 g nastrouhaného parmazánu
Kroupy den předem namočíme. Druhý den vodu slijeme, propláchneme je a v osolené vodě vaříme je přibližně 30 minut doměkka. V hlubší pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na půlkolečka šalotky, plátky slaniny a pokrájená cherry rajčata. Nakonec přidáme uvařené kroupy, podlijeme vývarem, osolíme, opepříme a dusíme, dokud se tekutina neodpaří. Nakonec promícháme s nasekanou čerstvou petrželí a posypeme strouhaným parmazánem.
Slaný jáhlový koláč s krůtím masem
200 g jáhel, 250 g mladého špenátu, 300 g krůtích prsou, 2 vejce, 100 ml smetany ke šlehání, sůl, pepř, 100 g strouhaného parmazánu, bylinky podle chuti
Jáhly uvaříme v mírně osolené vodě do měkka. Necháme trochu zchladnout, smícháme s vejci a vložíme je do dortové formy vyložené pečicím papírem. Pomocí gumové stěrky nebo dna skleničky z nich vytvoříme základ koláče. Troubu předehřejeme na 180 °C. Krůtí prsa nakrájíme na malé kostičky. Listy špenátu spaříme horkou vodou, přebytečnou tekutinu jemně vymačkáme a pokrájíme je na menší kousky. Maso a špenát v míse promícháme, osolíme, opepříme a rovnoměrně navrstvíme na jáhly. Zalijeme smetanou, posypeme parmazánem, zakryjeme alobalem a vložíme do trouby. Zakryté pečeme 30 minut, pak alobal sejmeme a pečeme dozlatova dalších 20 minut. Před podáváním můžeme posypat bylinkami podle vlastní chuti.
Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock