U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Zdravá zelenina

Kategorie: Zahrada | Autor: EN

UŽITEK

Na vlastní zahradě si zeleninu pěstujeme nejen kvůli finančním úsporám a pro radost, ale i kvůli jistotě, že námi vypěstované plody budou skutečně zdraví prospěšné. Víme totiž, na rozdíl od kupovaných produktů, jak jsme zeleninu pěstovali. Pro lidský organismus je nejškodlivější používání pesticidů, tedy přípravků proti chorobám, škůdcům a plevelům, které se mohou v zelenině kumulovat. Ani my jsme se třeba neubránili jejich použití, ale pokud jsme se drželi přesně návodů, tedy dodrželi jsme ochrannou lhůtu mezi použitím přípravku a sklizní, můžeme si být jistí, že chemické látky se ze zeleniny zase vyplavily. Podobně je to s dusičnany, které jsou pro rostliny nepostradatelné. Ale při jejich přebytku se tato látka mění na dusitany, které jsou pro zdraví škodlivé. Dusíkatá hnojiva proto používáme velmi obezřetně. Pokud zeleninu potřebujeme uchovat na delší dobu, měli bychom dbát na dobré skladovací podmínky. Dusičnany v ní obsažené se totiž na dusitany mění hlavně v zavadlém stavu. Jsou i jiné látky, které jsou pro člověka ve větším množství škodlivé. Mezi ně patří solanin, který se vyskytuje v zelených rajčatech. Možná, že je v těchto dnech právě sklízíte, protože na záhonu již nestačily dozrát. Solaninu v nich se zbavíte jedině tím, že rajčata necháte ve tmavé místnosti uložené třeba na lísce zčervenat, a nebo je můžete přidávat do vařených jídel, protože varem se solanin rozloží. Podobně nezdravý je fazeolin obsažený v zelených luskách fazolí. Toho se zbavíme opět jen tím, že fazolky necháme buď úplně dozrát nebo lusky uvaříme.

Zdravá zelenina