U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Zdravá linka české kuchyně

Kategorie: Vaříme | Autor: man

SALÁTY

V letním období jsou ideálním oživením jídelníčku saláty. Lze je podávat jako přílohu k mnoha jídlům nebo, doplněné pečivem, jako samostatný pokrm. Aby byly vydatnější, můžeme zeleninu doplnit konzervovanými rybami, studeným vařeným kuřecím masem nebo šunkou. Zelenina a ovoce v syrovém stavu obsahují látky důležité pro naše zdraví – nejen vitaminy a minerální látky, ale i další účinné prvky včetně vlákniny, která příznivě ovlivňuje činnost zažívacího traktu.

Praktické rady

* Chuť salátu ovlivňuje nejen skladba surovin, ale také zálivka.

* Při přípravě klasické zálivky používáme místo obyčejného octa raději jemnější ocet citronový, ovocný nebo vinný, případně citronovou šťávu.

* Připravujeme-li majonézovou zálivku, nahradíme pro lepší stravitelnost část majonézy bílým jogurtem.

* Dietní zálivku připravíme smícháním kysané smetany (nejlépe “light”) s bílým jogurtem. V tomto případě přidáme zálivku k zelenině těsně před servírováním – po delším čase by totiž zvodovatěla.

* V některých obchodech je možné koupit sójovou majonézu, která je bez cholesterolu.

* Pro jednodušší přípravu zálivky můžeme použít různé, už hotové směsi koření, v obchodech jich najdeme celou řadu. Stačí je vmíchat do jogurtu (kysané smetany) nebo vody s olejem a octem.

Barevný zeleninový salát

1/2 hlávky čínského zelí, 2 menší papriky (nejlépe barevné), 1 salátová okurka, 4 lžíce sterilované kukuřice, 1 malá červená cibule, 4 lžíce klíčků (např. klíčky fazole mungo)

Zálivka: 2 lžíce vody, 1 lžíce olivového oleje, 1-2 lžíce octa nebo citronové šťávy, špetka mletého zázvoru, sůl, cukr

Sójové klíčky dáme do mísy a promícháme s drobně nakrájenou zeleninou. Vmícháme zálivku a necháme krátce v chladu odpočinout.

Salát lze obměňovat podle stavu našich zásob.

Salát Milano

1 konzerva tuňáka v oleji nebo ve vlastní šťávě, 5 rajčat, 1 paprika, 2-3 lžíce sterilované kukuřice, 2 lžíce sterilovaného hrášku

Zálivka: 2 lžíce sójové majonézy, citronová šťáva, mletý bílý pepř, sůl

Tuňáka i s částí oleje nebo nálevu dáme do mísy, přidáme na drobné kostičky pokrájená rajčata a papriku, kukuřici, hrášek a zalijeme zálivkou. Podáváme s celozrnným pečivem jako lehkou letní večeři.

Vydatný těstovinový salát

1/2 balíčku bezvaječných těstovin, 1 lžička olivového oleje, 1 balíček krabích tyčinek, mrkev, celer a petržel podle chuti, asi tři lžíce kysané smetany, citronová šťáva, mletý bílý pepř, sůl

Uvařené a propláchnuté těstoviny dáme do mísy, vmícháme olej a necháme vychladnout. Zeleninu povaříme do měkka, krabí tyčinky povaříme krátce v páře. Vychladlé pokrájíme na malé kostičky, přidáme k těstovinám a spolu se smetanou promícháme. Dochutíme citronovou šťávou, opepříme, osolíme, chvilku necháme proležet a podáváme.

Nedělní salát

4 větší mrkve, 2 velká jablka, 3 pomeranče, 3 lžíce sterilované kukuřice, 1-2 kiwi, 4 lžíce kysané smetany

Mrkev na jemno nastrouháme, přidáme jablka nastrouhaná na hrubo, na kousky nakrájené pomeranče a kukuřici. Doplníme kysanou smetanou a promícháme. Nakonec vmícháme na kolečka nakrájené kiwi. Necháme krátce vychladit a podáváme.

Zelný salát s brusinkami

600 g syrového červeného zelí, 100 g husté brusinkové zavařeniny nebo rybízového džemu, olej, ocet, cukr, sůl

Zelí nakrouháme a asi 5 minut podusíme ve vodě. Scedíme, zakapeme olejem, octem, dochutíme cukrem a solí a necháme vychladnout. Nakonec vmícháme brusinky nebo rybízový džem.

Rychle pro nečekané hosty

Pro nenadálé návštěvy, ale samozřejmě i pro sebe, můžeme mít připravenou pomazánku z olomouckých tvarůžků, která, uzavřená ve sklenici, vydrží v chladu i dva týdny.

Olomoucká pomazánka

1 balíček olomouckých tvarůžků, 1 balíček měkkého tvarohu, 1/8 l mléka, kmín

V hrnci svaříme mléko, přidáme na menší kousky nakrájené syrečky a mícháme, až se rozpustí. Přidáme tvaroh, do hladka vymícháme a okořeníme. Přelijeme do sklenice a necháme ztuhnout. Mažeme na topinky, zdobíme zeleninou.

Zdravá linka české kuchyně