U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Zavařujeme plody zahrádky
Kategorie: Volný čas | Autor:
Věta “Budeme zavařovat” má pro každého jinou příchuť. Někomu voní experimentováním a zkoušením nových receptů, jinému spíš zavání nucenými pracemi, kterých se ale v zájmu rodinného klidu musí účastnit.
Pro mě to kdysi bylo spíš to druhé. Přímo hororovou scénou pro mne byla pasáž ze slavné knihy Betty MacDonaldové “Vejce a já” o tom, jak se
Vaříme
na farmě a jejím okolí všemu úžasně dařilo a Betty od rána do večera jen sbírala a trhala nějaké plody a zavařovala a zavařovala. V posledních letech se i ve mně probudila touha po experimentování – podpořena byla spoustou publikací s nejrůznějšími a hlavně neobvyklými recepty. Také hruškami ve zpustlém sadu, které nikdo nečesal. A nakonec i tím, že jsem si začala podrobněji číst složení dnes prodávaných džemů a marmelád… Není třeba zavařovat ve velkém.
Nové recepty se dají vyzkoušet i v malém množství.
Ale pár specialit, jaké nikde nekoupíme, určitě stojí za trochu času a námahy. Zkuste několik osvědčených receptů, oblíbených v rodinách naší redakce, a jedno neobvyklé čatní.
Hruškový džem s rozinkami a ořechy
1 kg hrušek (váha oloupaných, zbavených jádřince), 500 g želírovacího cukru 2 : 1, 1 lžička kyseliny citronové, 100 g nasekaných vlašských ořechů, 2 hrsti rozinek, 4 lžíce rumu
Hrušky oloupeme a na hrubo nastrouháme nebo nakrájíme na menší kousky. Dáme do kastrolu, přilijeme trošku vody a ovoce částečně rozdusíme, občas zamícháme. Přidáme cukr a krátce svaříme. Přisypeme kyselinu citronovou, opláchnuté rozinky, nasekané ořechy a krátce povaříme. Vmícháme rum. Plníme do horkých skleniček, uzavřeme víčky, postavíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Rybízová zavařenina a`la brusinky
1 kg rybízu, 650 g pískového cukru, 1,5 dl vody, kousek skořice, několik hřebíčků; na opláchnutí 1/4 l octa a 1/4 l vody
Rybíz nejdřív opláchneme ve vroucí vodě s octem. Pak dáme rybíz a všechny přísady do kastrolu a 10 minut vaříme. Ihned plníme do nahřátých skleniček (koření odstraníme), uzavřeme víčky, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Dýňový kompot a` la ananas
5 kg dýně, sáček kyseliny citronové, 750 g cukru krystal, 2 kousky skořice, celá vanilka, 1 l ananasového džusu, čtvrtina lahvičky ananasové trestě, hrnek cukru, voda
Dýni rozkrojíme, odstraníme jádra, oloupeme slupku a rozkrájíme na kostičky. Ve vodě rozpustíme kyselinu citronovou, nalijeme na dýni a necháme 24 hodin ponořené stát. Druhý den dýni scedíme. Do kastrolu dáme vařit vodu s hrnkem cukru a kouskem skořice, v tom dýni chvíli povaříme, aby trochu změkla. Pak si připravíme nálev: 3/4 l vody, 750 g cukru, kousek skořice a vanilku 20 minut povaříme, pak koření vyndáme a přilijeme ananasový džus a ananasovou tresť. Dobře promícháme. Povařenou dýni dáváme do skleniček, zalijeme nálevem a sterilujeme 25 minut při teplotě 85 °C.
Nejjednodušší nálev na každý kompot
Místo odvažování a rozpouštění různého množství cukru ve vodě si koupíme jablečný sirup, pokud možno ten nejobyčejnější. Obsah litrové láhve nalijeme do větší nádoby nebo kotlíku a přidáme dvojnásobek vlažné vody. Stačí prostě láhev dvakrát vypláchnout. A je hotovo! Promíchanou směsí můžeme zalévat jakékoliv ovoce, určitý podíl svěží jablečné příchuti a stopa kyseliny citronové se s chutí všech druhů báječně doplňují. Pokud budete zpracovávat ovoce hodně sladké, stačí přidat ještě trochu vody. Délku zavařování řídíme podle svých zvyklostí.
Jemné sladkokyselé okurky
okurky nakládačky do každé sklenice přidat: 2 kolečka mrkve, kousek cibule, 1 kolečko křenu, snítku kopru, kousek bobkového listu, 1 nové koření, 2 kuličky pepře, 1 hřebíček, 1/2 lžičky hořčičného semínka, kousek nebo špetka skořice nálev (asi na 10 větších, třičtvrtělitrových sklenic): 2 l vody, 1/2 l 8% octa, 70 g soli, 150 g cukru, 25 kusů sacharinu
Do sklenic naskládáme okurky, prokládáme při tom uvedenou zeleninou a kořením. Zalijeme svařeným nálevem, uzavřeme víčky a sterilujeme při 80 °C asi 20 minut. Okurky mají jemně kořeněnou chuť, nejsou příliš kyselé, chutnají i dětem.
Kvašené okurky neboli rychlokvašky
2 kg pevných okurek cca 8 – 12 cm, 1 palička česneku, 2 větvičky kopru, několik vinných nebo višňových listů, 4 bobkové listy, 20 kuliček pepře, 15 kuliček nového koření, na 1 l vody 45 g soli
Okurky důkladně omyjeme a propícháme vidličkou. Do velké sklenice (3 nebo 5 těsně skládáme okurky, oloupané a překrájené stroužky česneku, omytý kopr, bobkové listy. Prokládáme pepřem a kořením. Ve vodě rozpustíme sůl a nálevem zalijeme naplněné sklenice. Navrch položíme vinné nebo višňové listy. Zatížíme nejlépe plochým, dobře omytým oblázkem a zakryjeme čistou utěrkou. Necháme kvasit na teplém větraném místě asi 1 týden i déle. Při kvašení se nálev zakalí. Po ukončení kvasného procesu se roztok opět začne čistit. Konzumovat můžeme hned nebo sklenici dobř uzavřeme a uskladníme.
Tip: k okurkám přidáme na kolečka nakrájený křen nebo pár čerstvých feferonek.
Jablkové čatní
1,25 kg nakyslých jablek (oloupané, bez jádřince), 625 g cibule, 2 citrony, 300 g rozinek, 2 stroužky česneku, 1/2 l ovocného octa (je méně ostrý než obyčejný), 400 g tmavého cukru (může být i bílý), 1 lžíce soli, po 1 lžičce mletého zázvoru, skořice a kurkumy
Do kastrolu dáme na hrubo nakrájená jablka a cibuli, plátky citronu, jemně nasekaný česnek, rozinky a ocet. Přivedeme k varu a 15 – 20 minut mírně vaříme, aby jablka změkla, ale nerozvařila se. Přidáme cukr a zvolna vaříme, až směs zhoustne (asi 30 minut). Odstavíme, vmícháme sůl a koření. Plníme do horkých sklenic a uzavřeme. Dobře proležené je za měsíc. Čatní je vhodné jako příloha k masu, sýrům nebo do sendvičů.
Dobrou chuť vám přeje Iva Tvrzová
Popisy k obrázkům
Autor fotografií: FOTO FRANTA PROVAZNÍK