Zapékací hrnce: Stylový a univerzální pomocník do každé kuchyně

V kameninovém zapékacím hrnci Hasle značky Broste můžete připravovat zapečené pokrmy či stylově servírovat polévku (foto: Bella Rose)
Univerzální kousek nádobí, v němž připravíte maso, zeleninu, omáčky, ale i různé sladké pokrmy. Navíc stylově doplní prostřený stůl při servírování.
Zapékací hrnce – univerzální pomocník do kuchyně
Zapékací hrnce existují v mnoha různých variantách, nejčastěji z litiny, keramiky, oceli, ale také z hliníku či skla. Jejich nepostradatelnou součástí bývá padnoucí poklička, díky níž se pokrm připraví rychleji a neztratí šťavnatost.
Materiály pro každou příležitost
Podle toho, jaký vyberete materiál, je možné hrnec použít buď pouze v troubě (sklo, kamenina, keramika), nebo také na varných deskách různých typů.

Litinový zapékací hrnec s nepřilnavým keramickým povrchem lze použít jak v troubě, tak na všech typech sporáků včetně indukce (foto: Westwing)
Litina: Královna všestrannosti
Nejuniverzálnější je litina, která dobře vede teplo a lze ji použít v troubě i na varných deskách různých typů.

Litina se smaltovaným vnitřním povrchem udrží pokrm dlouho teplý při servírování (foto: Kulina)
Nevýhody litiny a dostupné alternativy
Někomu ovšem nevyhovuje její vyšší hmotnost, která znepříjemňuje manipulaci s nádobím, zvlášť pokud je horké. Alternativu pak představuje například hliníkové nádobí s nepřilnavou vrstvou.

Legendární litinové nádobí značky Le Creuset můžete mít v mnoha odstínech (foto: Westwing)
Může litina do myčky?
Obvykle ano, ale dejte na pokyny výrobce. I když samotná litina je odolná, některé povrchy mohou agresivní mycí prostředky v myčce poškodit.
Text: Veronika Cerhová
Foto: se svolením firem Westwing, Kulina, Bella Rose