Zamilujte si červenou řepu
Díky svým blahodárným účinkům na lidský organismus se někdy označuje za studnici zdraví. Je vědecky prokázáno, že kromě jiného prospívá srdci, trávení, mozku a posiluje imunitu. Staří Římané ji navíc považovali za elixír krásy.
V kuchyni i v léčitelství byla červená řepa, která pochází ze Středomoří, odkud se rozšířila do celé Evropy a posléze i do Asie a Severní Ameriky, využívána a zpracovávána už před třemi tisíci lety. Ovšem v té době lidé konzumovali pouze nadzemní část, tedy listy, což platilo až do začátku novověku. Teprve tehdy postupně docházelo i na podzemní část, tedy bulvu, která sloužila především k lékařským účelům. Dnes už toto dělení neplatí, k oběma účelům, to znamená kulinářským i léčebným, se používá celá rostlina.
Zázrak z kuchyně
Bez uzardění lze prohlásit, že je ale zároveň nutné upozornit na jistá rizika, která mohou při nadměrné konzumaci červené řepy hrozit. Obezřetní by měli být diabetici, protože tato zelenina obsahuje zhruba 7 % přírodního cukru. Opatrní by měli být také lidé s nemocnými ledvinami kvůli většímu obsahu kyseliny šťavelové, která může přispívat k tvorbě ledvinových kamenů. Ve sto gramech syrové potraviny je zhruba 300 až 600 mg kyseliny šťavelové, množství se snižuje tepelnou úpravou. Za životu nebezpečnou je ovšem považována dávka 5 000 mg, které se dá běžnou stravou jen těžko dosáhnout.
Pro všechny ostatní konzumenty je červená řepa zdravotním i chuťovým požehnáním a zejména na podzim a v zimě se stává vitaminovou bombou, která celkově zvyšuje odolnost organismu. Ale přesto by to s jejím pojídáním neměl nikdo přehánět právě kvůli vyššímu obsahu kyseliny šťavelové, na kterou se navazují některé minerální látky, které získáváme z ostatní stravy – tělo je pak nemůže efektivně využívat. Takže platí: nejíst po kilech, nepít po litrech!
Účinná bojovnice
Celá rostlina, listy i bulva, je doslova nabitá zdraví prospěšnými látkami. Obsahuje množství vitaminu C a také vitaminů z řady B, které jsou důležité pro správnou funkci srdce a celého kardiovaskulárního systému, nervů, pokožky a očí. Nechybí ani vitamin E, jeden z několika antioxidantů, které rostlina nabízí. Antioxidanty jsou nesmírně důležité v boji s volnými radikály, které způsobují oxidační stres – ten zvyšuje riziko rozvoje cukrovky, chorob srdce a cév či onkologických onemocnění. Konzumací červené řepy dodáváme organismu kromě jiného také provitamin karoten, vápník, hořčík, draslík, sodík, křemík, železo, selen, zinek, kyselinu listovou a mnohé další vitaminy a minerály včetně cenných stopových prvků cesium a rubidium. Díky všem látkám, které se v červené řepě nacházejí, je nejen schopna potlačovat viry a bakterie, ale účinně bojuje i s mykózami a záněty v těle.
Zanedbatelný není ani fakt, že jejím podáním poskytujeme tělu vlákninu, která řadě z nás chybí, protože nejíme dostatečné množství pokrmů, které ji obsahují, a přitom je pro správné trávení velice důležitá.
Prospívá i mozku
Mohlo by se zdát, že detoxikace organismu se v poslední době stala tak trochu módou. Možná ano, ale v každém případě je to užitečný trend, i když nikterak nový – vnitřní očistu těla znali už naši prapředci. Červená řepa patří k rostlinám, které jsou pro detoxikaci jako stvořené. Má schopnost neutralizovat škodlivé látky a podporovat jejich vylučování z těla, hlavně ze střev, a pro někoho možná překvapivě především z mozku – týká se to například olova, hliníku, cholesterolu i radioaktivních látek. Červená řepa mozek nejen očišťuje, ale dokáže ho i povzbuzovat, takže její konzumace může do jisté míry oddalovat a zmírňovat projevy nemocí, jakými jsou skleróza nebo demence. Také upravuje metabolismus, ovlivňuje činnost žaludku a žlučníku, podporuje peristaltiku střev a pomáhá tak těm, kteří trpí zácpou, a naopak zabraňuje průjmům. Díky močopudným účinkům brání nežádoucímu zavodnění těla.
Srdce jako zvon
Kdo by ho nechtěl mít! Často se k němu ale nechováme příliš ohleduplně a moc péče mu nevěnujeme. Konzumace červené řepy je jedním ze způsobů, jak můžeme kladně ovlivnit stav kardiovaskulárního systému. Rostlina v jakémkoli stavu – syrovém, vařeném, pečeném nebo jako šťáva – zlepšuje činnost srdce, chrání před kornatěním tepen, ovlivňuje výši krevního tlaku, zpevňuje stěny kapilár, rozšiřuje věnčité tepny a podporuje tvorbu červených krvinek. Příznivé účinky má také na snižování hladiny špatného (LDL) cholesterolu.
Kromě mnoha dalších pozitivních zdravotních vlivů, mezi něž patří kupříkladu podpora činnosti jater, ledvin a již zmíněného žaludku a žlučníku, urychluje a zkvalitňuje zotavování pacientů, kteří prodělali klíšťovou encefalitidu nebo lymskou boreliózu. Červená řepa má dokonce antimalarické a antirevmatické účinky a údajně funguje i jako prevence vzniku onkologických onemocnění a u lidí, kteří již onemocněli, je vhodným doplňkovým „lékem“, ovšem v tomto případě je nezbytně nutná konzultace s lékařem.
Víte, že…
Mezi vysoce postavenými Římany byla velice oblíbenou potravinou. Právě staří Římané s touto zeleninou seznámili takřka celou Evropu kromě severských oblastí, jejichž klima pro její pěstování nebylo příznivé. Nejedna zmínka také tvrdí, že řecká bohyně Afrodita vděčila za svou krásu právě odvaru z listů červené řepy a stejný nápoj dostával bůh Apollón jako obětinu. O značné oblibě řepy v římské kuchyni svědčí i jedna z prvních kuchařských knih nazvaná Apicius, v níž je řada receptů na saláty, vývary a další řepné speciality.
Text: Gabriela Zelinková
Foto: Shutterstock