Zábavné cukroví
Vánoce s sebou přináší pečení, které provoní celý dům. Esence, které se ze sladkých dobrot uvolňují, v nás zůstávají zakořeněny po celý život.
Vůně vanilky či lineckého těsta umí jako lusknutím prstů změnit náladu k lepšímu, a proto tradici pečení cukroví vřele doporučujeme. I když se klasické rodinné recepty dědí z generace na generaci, není na škodu přidat něco nového nebo ty staré lehce ozvláštnit. Navíc nebudete muset strávit celé svátky sami u trouby, protože následující postupy jsou rychlé a zaujmou i vaše ratolesti, které možná budou chtít přiložit ruku k dílu. Když se řekne kandované ovoce, představíme si štolu nebo biskupský chlebíček, ale co takhle tolik oblíbené muffiny? Na prostřené tabuli budou vypadat skvěle a obzvlášť v červených košíčcích. Jejich příprava je nenáročná zrovna jako čajových kuliček, které jsou oblíbené především v Rusku. Pokud trávíte svátky na chalupě a nechce se vám zapínat trouba, zkuste nepečené čokoládové lanýže. Můžete je potom naaranžovat do proutěných košíků a získáte tím rovnou i tematickou dekoraci. Podle tradice by měla mít každá hospodyně přichystaných sedm druhů cukroví, ale je jen na vás, kolik ho ve skutečnosti bude, hlavně abyste Vánoce prožili v klidu!
Malé skořicové rolky
1 balení těsta na croissanty v plechovce (Lidl), 2 lžíce změklého másla, 1 lžička skořice, 100 g třtinového cukru, skořicový cukr na posypání
Troubu předehřejme na 190 °C. Z plechovky vyndáme těsto, které rozložíme a potřeme ho rozpuštěným máslem. Vytvoříme směs ze skořice a třtinového cukru, kterou na těsto vysypeme. Zarolujeme a krájíme na plátky. Ty můžeme vložit do formy na muffiny nebo je vyskládat těsně vedle sebe na plech. V takovém případě je po upečení budeme muset od sebe odtrhnout. Ještě jednou potřeme máslem a pečeme po dobu 15-20 minut. Rolky můžeme jíst ještě teplé, ale výborné jsou i za studena. Podáváme s kakaem, mlékem nebo jen tak samotné.
Muffiny s kandovaným ovocem
150 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 1/2 lžičky muškátového oříšku, 120 g změklého másla, 120 g krystalového cukru, lžička vanilkového cukru, 2 vejce, 1 lžička skořice, 60 ml pomerančového džusu, 200 g kandovaného ovoce, brusinky a moučkový cukr na ozdobení
Troubu předehřejeme na 180 °C. Připravíme si papírové (nebo silikonové) košíčky na muffiny. V misce smícháme mouku, prášek do pečiva, skořici a muškátový oříšek. Spojíme máslo s cukry, přidáme vejce a obě vzniklé směsi spojíme. Těsto nesmí být příliš řídké, proto přiléváme pomerančový džus podle potřeby. Na závěr nasypeme do hmoty kandované ovoce pokrájené na kostičky a vše ještě jednou důkladně promícháme. Těsto nalijeme do košíčků a pečeme 25-30 minut, dokud nejsou muffiny nazlátlé. Posypeme moučkovým cukrem a můžeme ozdobit brusinkami nebo rybízem.
Linecká kolečka s pikantní marmeládou
500 g hladké mouky, 1 vejce, 250 g másla, 1 citrón, 100 g moučkového cukru, jahodová marmeláda s chilli
V prosáté hladké mouce uděláme důlek, rozklepneme do něj vejce a přidáme nakrájené máslo. Na struhadle nastrouháme citrónovou kůru, kterou následně také přidáme do důlku. Poté vše hněteme pomocí rukou tak, aby vznikla pevná hrouda. Tu zabalíme do alobalu a necháme ji po dobu jedné hodiny odpočinout v chladničce. Na pomoučeném válu těsto rozválíme asi na 3 mm a pomocí tvořítek vykrajujeme kolečka a kolečka s hvězdou uprostřed. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C zhruba 5-10 minut. Po upečení necháme cukroví vychladnout a poté spojíme oba tvary pikantní marmeládou. Na závěr je můžeme posypat moučkovým cukrem.
Čokoládové lanýže
250 g datlí, 60 g nakrájených ořechů, 1 lžička vanilkové esence, špetka soli, 2-3 lžíce kakaa, hrst kokosu na obalení
Pomocí tyčového mixéru nebo robotu rozmixujeme datle a ořechy. Přidáme vanilkovou esenci, špetku soli, kakao a vše dobře spojíme. Ruce si namočíme ve vodě nebo je potřeme lněným olejem a tvoříme pravidelné kuličky. Půlku z nich vyválíme ve zbytku kakaa a druhou část v nastrouhaném kokosu.
Vanilkové košíčky s karamelovým krémem
Těsto na košíčky: 400 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 250 g rostlinného tuku, 100 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr
Krém: 100 g smetanového sýru, 1 lžíce mléka, 1 lžička vanilkového extraktu, špetka soli, 60 g čokolády na vaření, 180 g cukru, hrst mletých ořechů na posypání
Hladkou mouku prosejeme s práškem do pečiva, přidáme změklou Heru nebo jiný rostlinný tuk a oba cukry. Uhněteme těsto, které poté natlačíme do vymazaných a moukou vysypaných formiček na košíčky. Rozložíme je na plech a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu asi 15 minut. Po upečení je necháme chvilku odstát, abychom se nepopálili o plech a následně vyklopíme košíčky ven. Necháme je úplně vychladnout a mezitím připravíme krém. Sýr, mléko, vanilkový extrakt, sůl a cukr smícháme dohromady. Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu, kterou přidáme do připravené směsi a vše promícháme mixérem. Lžicí vložíme krém do zdobicích sáčků a košíčky jím plníme. Na závěr posypeme drcenými ořechy.
Ořechové kuličky obalené v cukru
225 g změklého másla nebo margarínu, 100 g moučkového cukru, 1 lžička vanilkového aroma, 210 g hladké mouky, 120 g mletých vlašských ořechů, špetka soli, pečicí papír
Troubu předehřejeme na 200 °C. Ve velké míse smícháme máslo, cukr a vanilkové aroma. Vše promícháme a přidáme hladkou mouku, vlašské ořechy a sůl. Rukou těsto důkladně spojíme a tvoříme malé kuličky. Ty vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme 10-12 minut. Horké kuličky vyválíme v moučkovém cukru.
Text: Karolína Waberová
Foto: Shutterstock