U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Vydrží déle a ještě déle…
Kategorie: Zahrada | Autor: NA
NEZAPOMEŇTE
Typicky českou zahradu si nelze představit bez jabloní a hrušní, takže sklepy a sklípky plníme lískami s jejich úrodou. Aby nám tyto dary naší zahrádky co nejdéle vydržely, musíme vědět jak nejlépe je uskladnit. Rozhodně jim nesvědčí suchý a teplý sklep. Toto ovoce totiž potřebuje vlhký chlad. Naši předkové je například dávali do košů, které zavěšovali do studní nad hladinu. Ne každý z nás má však studnu. Stejně dobře nám tedy může posloužit venkovní šachta hlavního uzávěru vody, který u řady staveb bývá před domem. Pokud ukládáme jablka a hrušky na zimu do sklepa, což je přece jen nejčastější případ, neměli bychom je dávat do těsné blízkosti brambor. Ztratily by svoji vůni a navíc by mohly získat nepříjemnou pachuť. Do lísek je dáváme pouze v jedné vrstvě, nikoli na sebe. Chodíme je pravidelně kontrolovat a nekompromisně bychom měli vyřazovat ty špatné. I malý kaz se může snadno přenést na ostatní. V této souvislosti se mi moc líbila poznámka jedné zanícené zahrádkářky. Říkala: U nás doma jsme přes zimu snad nikdy nejedli zdravá jablka. Maminka vždycky vykrajovala jen ty špatné, a než došlo na další, zase se nějaké zkazily, a tak to šlo dokolečka dokola. Taková spořivost asi opravdu není na místě, protože vychutnat si krásné zdravé plody není žádný hřích.