Vychutnejte si kávu
Také milujete kávu? Lze ji připravit různými způsoby, stačí zvolit správný postup a náčiní nebo přístroj. A abyste si ji plně vychutnali, neměli byste zapomenout na další vybavení.
Vedle pití „turka“ nebo rozpustné kávy si už dnes čím dál víc lidí vychutnává kvalitněji připravenou kávu – ať je to silné espresso, krémové cappuccino, nadýchané caffe latte nebo další kávový nápoj.
Chytré kávovary
Oblíbené jsou domácí elektrické kávovary, v nichž můžeme většinou připravit více druhů káv. Kávoví odborníci nedají dopustit na pákové kávovary, u nich si s přípravou kávy „pohrají“, ale pro časté používání jsou asi pohodlnější i rychlejší plnoautomatické kávovary. Ty nabízejí několik druhů kávových nápojů včetně těch s napěněným mlékem, u některých lze volit i sílu a velikost kávy, u jiných je možné naprogramovat pro každého člena rodiny jiný druh kávy a pak ji jen jedním stisknutím nechat „uvařit“. Kávovar většinou kávu i sám umele.
Ještě jednodušší na provoz jsou kávovary na kapsle, v nichž je již hotová směs na některý z celé řady kávových nápojů. Stačí vložit kapsli, do zásobníku nalít vodu a zmačknout páčku.
French press, překapávače, džezva
Velmi kvalitní kávu získáme z french pressu – jde o skleněnou konvici, ve které spaříme kávu a po několika minutách ji pístem stlačíme dolů. Lógr zůstane pod sítkem a nad ním čistá káva. Oblíbené jsou i malé kovové moka konvičky na espresso, které dáváme na sporák. Skládají se ze tří částí: spodní na vodu, střední sítko na kávu a vrchní část na hotovou kávu.
Pro filtrování kávy se využívá také papírový filtr, do něhož se káva nasype – v elektrickém překapávači přes něj stoupá horká pára nahoru, v manuálním chemexu (skleněné konvici) se přes něj lije horká voda. A zapomenout nesmíme ani na džezvu, malou kovovou nádobku s držadlem na přípravu turecké kávy, v níž se nechává káva s vodou několikrát vzkypět.
Ve všech těchto případech budeme potřebovat i kvalitní mlýnek na kávu, případně rychlovarnou konvici na vodu. Hodí se také odměrka na kávu. Zrnkovou kávu uchováváme v původním obalu nebo vzduchotěsně uzavřené dóze.
Bez čeho se ještě neobejdeme
Pokud neděláme kávu v kávovaru a tedy rovnou do hrnečků, můžeme větší množství kávy servírovat v porcelánové nebo keramické konvici. Každý si pak může podle chuti dolévat. Když by měl nápoj zůstat delší dobu teplý, nalijeme ho do stolní termosky s hubičkou.
Podle druhu kávy a tím i jejího množství volíme velikost hrnečků. Nápoje z kávy a mléka případně dalších ingrediencí se hezky vyjímají ve skleněných šálcích a sklenicích. Jestliže sladíme, neobejdeme se bez cukřenky, doplnit ji může mléčenka – konvička na mléko. Máme-li v oblibě caffe latté ve vysokých hrnečcích nebo sklenicích, potřebujeme delší lžičky.
Text: Iva Tvrzová
Foto: Archiv firem a Shutterstock