Vybíráme kompostér
Každá domácnost produkuje odpad, o ten biologický se můžeme postarat sami, zkompostováním. Získáme tak zdarma kvalitní hnojivo. Postačí jen zvolit vhodný kompostér.
U rekreačního bydlení tvoří většinu odpadu rostlinný materiál ze zahrady, při řešení kompostéru tudíž zohledníme její velikost. Kompostovat můžeme také doma či v práci, k tomuto účelu slouží speciální typy kompostérů do interiéru fungující na principu fermentace nebo vermikompostování, tj. rozkladu působením žížal. Využití najdou rovněž u venkovského bydlení, kde potřebujeme kompostovat celoročně. Druhou variantou je zateplená verze běžného kompostéru, která zaručí stálé prostředí pro rozkladné procesy.
V ohrádce
K udržení kompostu ve vymezeném prostoru slouží sila neboli boxy. Plastová sila jsou lehká, řešená jako jednoduchá skládačka. Dřevěná se instalují napevno.
V zahradnické praxi se více uplatňují dvou- a vícekomorové typy, ideálně o objemu 1 m³, které umožňují efektivně oddělit různé fáze zpracování kompostu. Nedostatkem otevřených boxů je, stejně jako u volně loženého kompostu, osychání vrchní části materiálu, a tím zpomalení procesu tlení.
Pod uzavřením
Při menším objemu bioodpadu vystačíme s kompaktními jednokomorovými kompostéry z polypropylenu, které mají po celém plášti otvory pro cirkulaci vzduchu. Plní se shora, k odebírání hotového kompostu slouží dvířka v dolní části kompostéru.
Pro nastartování kompostovacího procesu musí mít vkládaný odpad optimální strukturu a složení, neboť se jedná o takzvané studené kompostování, kdy rychlorozkladné procesy probíhají vždy jen v malé části kompostéru, tzn. že větvičky musíme rozstříhat či nadrtit, správného poměru uhlíku a dusíku docílíme smícháním 3 dílů hnědého (dřevnatého) materiálu s 1 dílem zeleného. Pro zamezení klíčivosti semen plevelů musí kompost zrát déle než v sile. Vyplatí se tedy pořídit si dva kusy.
Ať se točí
Na jiném principu pracují otočné kompostéry. Celý kompostér nebo jedna jeho komora se naplní a občasným protočením se bioodpad uvnitř promíchá a provzdušní, takže odpadá přehazování. Zrání kompostu trvá 6 až 8 týdnů, během něhož nelze přidávat další odpad. Také do něj nemůžeme jako podporu startu procesu přidat žížaly. Nenašly by zde chladnější část, uvařily by se.
Text: Zuzana Ottová
Foto: Shutterstock a archiv firem