Vizovické pečivo
Svou prostou krásou okouzluje děti i dospělé už po mnoho generací. V tradičních chalupách se jím dodnes zdobí vánoční stromeček i sváteční stůl.
Ačkoliv se pečivo ve tvaru figurek peklo už mnoho let předtím, vznik vizovického pečiva tak, jak jej známe dnes, sahá do poloviny 19. století. Narozdíl od figurek z kynutého těsta se toto pečivo začalo vyrábět pouze z mouky a vody a po upečení ztvrdlo, takže mohlo sloužit jako hračka nebo dekorační předmět. Pečivo se prodávalo na jarmarcích a poutích, kde je lidé kupovali jako hračky a drobné dárky pro své děti. Také se jím zdobil dům při různých příležitostech, jakými byly křesťanské svátky, svatby, křtiny i pohřby. Později se tímto způsobem vyráběly nejen betlémy, ale také vánoční ozdoby na stromeček.
Zvíře jako symbol
Při modelování je výchozím tvarem váleček, z kterého se stříháním, krájením, mašličkováním, vpichováním a přilepováním dalších částí vytváří figurka. Tradiční vizovické pečivo má 34 základních tvarů, přičemž každému z nich je přisuzován symbolický význam. Často jsou jimi zvířata, najdeme mezi nimi ale také postavu mořské panny nebo dítěte. Například veverka symbolizovala dobrou hospodyňku, ovečka dobrou úrodu, ryba mlčenlivost, kohout mužnost, kachna dobrou matku, jelen bystrost, pavouk nosil štěstí, liška znamenala chytrost, holubička klid a mír v rodině, žába měla hlídat čistou vodu, ještěrka přinášela bohatství do domu.
Vizovické pečivo se brzy rozšířilo po celých Čechách, ale i do Vídně, Štýrského Hradce či Budapešti. Ukázky vizovického pečiva byly poslány dokonce i na světovou výstavu do Montrealu a jsou rovněž vystaveny jako ukázka výjimečného lidového umění v Muzeu člověka v Paříži.
______________________________________________________________________
Další články Speciálu Vánoční dekorace:
Hvězda jako vánoční dekorace
Stromek nestromek
Sváteční stolování
Tradiční i netradiční perníčky
Postarejte se o vánoční stromek
Vzkaz na kulatině
________________________________________________________________________
Recept
500 g hladké mouky, 2 dl vody, 1 vejce
Z mouky a vody se dlouhým hnětením, které by mělo trvat nejméně hodinu, vytvoří tuhé, hladké a pružné těsto. V ledničce jej pak ještě necháme odležet aspoň dvě hodiny. Správně zpracované těsto poznáme tak, že nelepí a při řezu neobsahuje žádné bublinky, hrudky ani vlákna. Z něj pak odkrajujeme malé kousky a modelujeme ozdoby. Když máme kousky hotové, necháme je oschnout a potřeme je rozšlehaným vejcem. Pak je vložíme do trouby vyhřáté na 50 °C a pomalu je sušíme po dobu 3 až 5 hodin.
Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock