Vinobraní v trojské botanické zahradě
Trojská botanická zahrada chystá v rámci svého vinobraní bohatý program a nabídku toho nejlepšího, co se na jižních svazích starobylé vinice urodilo.
Loňskému vinobraní počasí přálo, na svazích a terasách pod kapličkou sv. Kláry se o druhém zářijovém víkendu bavilo téměř osm tisíc návštěvníků. Botanická zahrada hl. města Prahy počítá s podobným číslem i letos, proto se na oblíbenou akci pečlivě připravuje. Letos bude vinobraní o víkendu 13. a 14. září.
Milovníci vína budou jistě potěšeni širokou paletou lákavých chutí a vůní, v nabídce je nově také vínovice, kterou botanická zahrada uvedla do prodeje teprve v červenci.
„Rozhodně bych doporučil ochutnat naše nové cuvée, které dostalo vznešené jméno Angelus. Je kombinací odrůd Rulandské šedé, Sauvignon a Muškát moravský. Okamžitě po dubnovém uvedení do prodeje se toto andělské víno stalo mezi pravidelnými hosty vinotéky favoritem,“ říká s pýchou v hlase vinař Martin Beránek. „Pro návštěvníky chystáme ještě další překvapení, budou si moci zakoupit speciální sklenky s logem vinice, které se právě teď nechává pískovat.“ Ti, kdo dávají přednost mladým vínům, nezůstanou ochuzeni o výborný poctivý burčák z místních hroznů, chybět nebudou ani stánky s rozmanitým množstvím lákavých dobrot.
Na dionýském veselí se budou podílet také muzikanti, a to po oba dva dny. V sobotu odpoledne zahrají kapely Holokrci a Schovanky, neděle bude patřit hudebnímu uskupení Jitka Vrbová, Standa Chmelík & Hot Jazz Praha, následovat budou rokenroloví The Fribbles. Program potrvá od 9 do 19 hodin. Speciální vstupné je 100 Kč/den, Botanická zahrada hl. města Prahy plánuje také komentované prohlídky expozice výroby vína, a to vždy od 14 a 17 hodin. Zajímavá exkurze stojí 200 Kč na osobu a je třeba si ji předem zarezervovat na adrese eva.vitova@botanicka.cz.
Výroba vín z vinice sv. Kláry má dlouholetou tradici, na niž bylo znovu navázáno v roce 2003. Produkují se zde jak vína odrůdová jakostní, tak vína přívlastková, která botanická zahrada vyrábí z odrůd Ryzlink rýnský, Müller-Thurgau, Sauvignon, Modrý Portugal, Rulandské šedé, Rulandské modré, Neronet, Tramín červený a Muškát moravský.
TEXT: REDAKCE
FOTO: ARCHIV