Velikonoční stylové dezerty

Blíží se velikonoční svátky hýřící barvami a chutěmi jara. Svátky, kdy se schází rodina i s přáteli a společně oslavují příchod jara. Přesuňte slavnostní atmosféru také do kuchyně a zkuste připravit nové stylové dezerty.

 

Opilá vejce

OPILÁ VEJCE

Na  6 kusů:

200 g bílé čokolády
50 g
tmavé čokolády

 
Náplň:

250 ml mléka
60 g
kukuřičného škrobu
80 g
krupicového cukru
1 vanilkový lusk
200 g
rostlinného tuku Hera máslová příchuť
80 ml vaječného likéru

Do silikonové formy vlijeme rozpuštěnou čokoládu a po vychlazení pomocí kartáčku nastříkáme tmavou čokoládou skvrnky.
Mléko přivedeme k varu společně s cukrem a vanilkou, poté přidáme škrob a dobře provaříme. Sundáme z tepla a šleháme do studena. Po vychlazení všleháme tuk Hera máslová příchuť.
Hotový krém nastříkáme pomocí sáčku do čokoládové skořepiny. Střed skořepiny necháme volný pro náplň – vaječný likér. Nemáme-li silikonovou formu, můžeme si pomoci vařečkou nebo naběračkou, obalenou fólií.

 

Krémová vejce

KRÉMOVÁ VEJCE

Na těsto:

3 žloutky
1 kg
hladké mouky
500 g
Hera máslová příchuť
250 g
moučkového cukru

 
Na krém:

250 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
100 g
pistácií
100 g
bílé čokolády
100 g
kondenzovaného slezeného mléka

 

Bílková poleva:

3 bílky
stejné váhové množství krupicového cukru
dvojnásobné množství moučkového cukru

Veškeré suroviny na těsto spojíme a uhněteme hladké těsto, které dáme přes noc vychladit. Poté vyválíme cca 5 mm tlustý plát a vykrájíme z něj vejčité tvary. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C asi 10 minut.
Po upečení slepíme krémem. Ten připravíme takto: Vyšleháme rostlinný tuk Hera máslová příchuť společně s kondenzovaným slazeným mlékem, poté všleháme rozpuštěnou bílou čokoládu a nakonec vmícháme na jemno nasekané pistácie.
Připravíme si bílkovou polevu, kterou pak podle fantazie zdobíme vejce: Podle množství bílku přidáme stejné množství krupicového cukru a šleháme minimálně 15 minut. Poté opatrně stěrkou vmícháme dvojnásobné množství dobře prosátého moučkového cukru. Glazuru lze dobarvovat dle potřeby vodou ředěnými potravinářskými barvami.

 

Odpalovaná hnízda

ODPALOVANÁ HNÍZDA

Korpus se skládá ze dvou částí – odpalovaného těsta a těsta oplatkového.
Pálená hmota:

200 g vody
50 g
rostlinného tuku Hera máslová příchuť
špetka soli
špetka cukru
400 g
hladké mouky
10 vajec

Krém:

250 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
100 g
mletých vlašských ořechů
100 g
bílé čokolády
100 g
kondenzovaného slezeného mléka

 

Vodu s tukem Hera máslová příchuť, solí a cukrem přivedeme k varu, poté vmícháme mouku a provaříme, dokud se hmota nepřestane lepit na vařečku. Poté necháme lehce vychladnout a do ještě teplé hmoty postupně vmícháme celá vejce. Hmotu pomocí sáčku nastříkáme na vymazaný plech do tvaru větrníků a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C.
Hotové vychladlé větrníčky rozkrojíme na poloviny a použijeme jako misku, na kterou nastříkáme krém dle chuti. Z jednoho větrníku tedy budeme mít dvě hnízda.

 

Krém:

Vyšleháme rostlinný tuk Hera máslová příchuť společně s kondenzovaným slazeným mlékem, poté všleháme rozpuštěnou bílou čokoládu a nakonec vmícháme mleté vlašské ořechy. Nastříkaný krém poté ozdobíme oplatkovým hnízdem.
Oplatkové těsto:

100 g bílků
100 g
rostlinného tuku Hera máslová příchuť
100 g
hladké mouky
100 g
moučkového cukru
50 g
kakaa
Všechny suroviny spojíme ruční metlou do hladké hmoty a pomocí sáčku nebo zoubkované karty utvoříme na plech jednotlivé pásy, ze kterých se pak vytvoří hnízdo. Pečeme na 200 °C. Poté za horka stočíme do velikosti připravených korpusů z odpalovaného těsta s krémem.
Pruhy, které tvoří jednotlivá hnízda, je vždy před pečením dobré spojit na jednom konci do tvaru krátkého hřebenu s velmi dlouhými zuby. Stočíme tak vždy jedno kompletní hnízdo.
Po upečení a vychlazení hnízda umístíme na korpusy z odpalovaného těsta s krémem a dozdobíme vajíčky z marcipánu.

 

Mrkvový dortík

MRKVOVÝ DORTÍK

Korpus:

500 g na jemno nastrouhané mrkve
200 g
rostlinného tuku Hera máslová příchuť
300 g
krupicového cukru
5 vajec
300 g
hladké mouky
hrst rozinek nebo brusinek
špetka skořice
špetka muškátového oříšku
50 g
vlašských ořechů
1 pytlík kypřicího prášku

 

Krém:

200 g mascarpone
100 g
smetany
100 g
krupicového cukru
1 ks ztužovače smetany

Vejce společně s rostlinným tukem Hera máslová příchuť a cukrem utřeme do bílé hladké pěny. Poté ručně vmícháme mrkev společně s kořením a ořechy. Nakonec vmícháme mouku spojenou s kypřicím práškem.
Hotovou hmotou naplníme dortovou formu a pečeme na 170 °C asi 40 minut.
Na hotový korpus v dortové formě poté naneseme krém: Mascarpone utřeme s cukrem a nadlehčíme vyšlehanou smetanou se ztužovačem a necháme vychladit přes noc. Hotový dort obsypeme plátky pražených mandlí a dozdobíme mrkvičkami z marcipánové hmoty.

 

Velikonoční lízátka

VELIKONOČNÍ LÍZÁTKA

 
200 g
smetany na šlehání
300 g
kvalitní hořké čokolády
50 g
rostlinného tuku Hera máslová příchuť
10 ml pomerančového likéru

 

V zahřáté smetaně rozpustíme čokoládu. Do vlažné hmoty poté zašleháme tuk Hera máslová příchuť a dáme vychladit. Z vychlazené hmoty ručně vytvarujeme kuličky, které napícháme na nanuková dřívka a dáme dobře vychladit.
Na vodní lázni si rozpustíme 200 g bílé čokolády a 50 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť. Do této polevy pak namáčíme připravené kuličky na dřívku. Důležité je čokoládu při rozpouštění nepřehřát – měla by být vlažná. Hotová lízátka dozdobíme do podoby kuřátek.

 

Muffinové košíčky

MUFFINOVÉ KOŠÍČKY
Na muffiny:

4 vejce
250 g
rostlinného tuku Hera máslová příchuť
200 g
krupicového cukru
300 g
hladké mouky
1 pytlík kypřicího prášku
200 g
čokolády nasekané na kousky

 

Na krém:

200 g čokolády

200 g smetany

100 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť

 

Rostlinný tuk Hera máslová příchuť společně s cukrem a vejci utřeme do hladké pěny. Přidáme mouku spojenou s kypřicím práškem. Nakonec vmícháme kousky čokolády. Naplníme formy na muffiny nebo papírové košíky a pečeme na 180 °C asi 35 minut. Hotové muffiny poté dozdobíme čokoládovým krémem: Rozpustíme čokoládu společně se smetanou a necháme do druhého dne vychladnout v pokojové teplotě. Přidáme tuk Hera máslová příchuť a vyšleháme hladký krém, který pomocí sáčku nastříkáme na upečené muffiny do tvaru proutí. Ucha košíků si připravíme předem z obarvené marcipánové hmoty, kterou stočíme do podoby a velikosti odpovídající muffinům a necháme důkladně vyschnout. Hotové košíčky dozdobíme čerstvým ovocem dle libosti.

TEXT: REDAKCE
FOTO: ARCHIV

Velikonoční stylové dezerty