Velikonoční beránek
Jedním ze symbolů Velikonoc je u nás beránek. Jak v podobě sladkého pečiva, tak různých jiných jedlých i nejedlých dekorací. Ale velikonoční moučník může být, aspoň chvíli, současně i krásnou ozdobou stolu.
Vedle mazance a věnce z kynutého těsta je v českých, moravských a slezských krajích v oblibě moučník ve tvaru beránka, především ten pečený v kovové nebo keramické formě. Forma bývá buď hlubší jednodílná, nebo dvoudílná s přední a zadní stranou, ve které se beránek dobře vytvaruje. Hezké formy často ponecháváme na viditelném místě v kuchyni jako dekoraci po celý rok. Na tento moučník můžeme použít různá těsta, od klasického třeného nebo piškotového po obohacené mákem, oříšky, vaječným koňakem a podobně. Upečeného beránka ozdobíme barevnou mašlí, předtím ho můžeme pocukrovat nebo dotvořit polevou, přidáme i oči z rozinek. Pak jen zbývá naaranžovat ho na tác nebo do košíku a jako dekorace přidat malovaná vajíčka, malou pomlázku a jarní kvítka.
Zajímavý je i beránek z kynutého těsta, kdy tělo s nadýchaným kožíškem vytvoříme z malých bochánků. Při konzumaci ho nemusíme krájet, jednotlivé bochánky si postupně odlamujeme. Beránek se dá udělat pomocí vykrajovátek i z tužšího perníkového těsta a pak ozdobit polevami.
Podobu beránka může dostat i slané nebo ovocné občerstvení. To jako paráda dlouho nevydrží, ale především děti určitě potěší.
Náš tip
Nechcete-li se pouštět do pečení, beránka jako dekoraci svátečního stolu můžete vytvořit téměř z čehokoliv, například z mandlového těsta, ale třeba i z květáku.
Text: Iva Tvrzová
Foto: Shutterstock