Ve stráni nad řekou
Stráň nad Sázavou je pro rekreaci jako stvořená. Je poseta chatami různých velikostí i tvarů. U jedné si nechali Ondřej s Mirkou postavit venkovní kuchyň.
Rodiče paní Mirky mají srub v téhle stráni už léta. Mladí za nimi jezdili moc rádi, a tak když Ondřej objevil v novinách inzerát, že se na Sázavě prodává chata, nezaváhal. „Sešel jsem se s majitelkou a ona mě zavedla na toto místo. Je čtyřicet metrů od našich!“ líčí Ondřej.
Na starých základech
Chatu postavenou za první republiky v country stylu kupovali mladí v roce 1996. Časem se jim podařilo získat i nevelkou stavbu, která byla na louce pod ní. „Nejdřív jsem myslel, že obě chaty zbourám a nechám tady postavit novou. Architekt nám navrhl velikou stavbu, téměř rodinný dům. Vůbec se sem do té krásy nehodil.“
Majitelé nakonec korigovali své představy a uvažovali, co postavit na základech druhé, menší chatky. Nejdřív však pozvali pana Staška, jehož firma Gardensta měla udělat na pozemku terénní a zahradní úpravy. „Když mistr viděl ty základy, řekl nám: A proč si nepostavíte letní kuchyni? Prý si ji udělal u chaty také a je nadšen.“
Z polabského pískovce
Na internetu objevil Ondřej venkovní kuchyně, které vytváří na míru z polabského pískovce firma Tomáše Hrdiny ze Dvora Králové. „Ukázal jsem panu Hrdinovi pár fotek a on hned rukou nakreslil návrh. Mně při tom došlo, že vedle rohové sestavy s krbem a udírnou, která počítala i s velkým výklenkem pro dřevo, zabudovaným sporákem, dřezem a kuchyňskými skříňkami, bude ještě místo pro posezení a odpočinkový kout. A že to všechno potřebuje solidní střechu,“ vzpomíná Ondřej na jaro roku 2015.
Nejdřív bylo nutné zbourat a odvézt zbytky původní chaty. Pak náš rodinný přítel Jan Najdr, stavař, navrhl stavbu a tesaři z Horních Počernic ji zručně postavili s využitím čepovaných spojů. Nikde žádný šroub! Pískovec z východních Čech přivezl veliký kamion. „Byl tak obrovský, že se sem nezpevněnou cestou svahem nedostal. Museli jsme do stavebnin pro vysokozdvižný vozík, který těch více než devět tun kamene vozil na náš pozemek skoro šest hodin,“ líčí Ondřej dramatické situace před začátkem stavby. Na hotovou kuchyni je prý zapotřebí 7 tun a zhruba 30 procent se oseká.
„Kuchyně byla hotová za deset dnů. Sešli se tu velice pracovití lidé,“ chválí majitel. „Kvádry pískovce tvarované přesně na míru slepovali speciálním žáruvzdorným tmelem, který má stejnou tepelnou roztažnost jako kámen. Míchá se vždy přímo na stavbě. Koncem června bylo hotovo. Pan Hrdina nám nakonec upekl lokše, abychom viděli, že vše dobře funguje.“
Venkovní kuchyně na louce nad Sázavou je v provozu od jara do pozdního podzimu.
V udírně se nejčastěji připravují maďarské klobásy a na grilu rychlé masíčko. „Manželka s babičkou nakoupí jídlo, já dovezu víno. Užíváme si ten prostor mnohem víc než chatu.“
Text: Marie Rubešová, foto František Vaňásek