U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
VAŘÍME ZE SUŠENÉHO OVOCE
Kategorie: Kuchyně | Autor: IVA TVRZOVÁ
ZE SUŠENÉHO OVOCE SE DAJÍ PŘIPRAVIT NEJEN MOUČNÍKY A CUKROVÍ BÁJEČNÉ CHUTI, ALE LZE JE PŘIDÁVAT I K MASŮM, VAŘIT Z NĚJ OMÁČKY ČI POLÉVKY.
Sušení je nejstarším způsobem konzervace ovoce. Touto úpravou získá ovoce jinou, vynikající chuť – jeho sladká i nakyslá chuť se sušením zvýrazní. Sušené ovoce může být dobrou a zdravější náhradou za mnohem kaloričtější cukrovinky, ale i ono obsahuje cukry, takže pozor na zkonzumované množství. Je také dobrým zdrojem vlákniny a koncentrovaným zdrojem minerálů, jako je sodík a draslík.
U nás se dříve běžně sušila jablka, hrušky a švestky. Sušit lze ale téměř každé ovoce: meruňky, broskve, banány, fíky, datle, borůvky, brusinky, třešně, kiwi, hroznové víno, ananas, jahody, pomeranč, citrony.
Sušené ovoce můžeme mlsat samotné, přidávat do müsli, využívat do různých cukrovinek, moučníků a nákypů. Je také oblíbenou součástí vánočního cukroví. Kromě sladkých jídel je ale lze použít i při přípravě masa, dělat z něj nádivky a vařit omáčky či polévky.
Máte-li problémy se zácpou, jezte ráno a večer půl šálku sušených fíků nebo švestek, které jste večer před tím namočili do vody. Nahradí je i šťáva z nich. *
Polévka ovocovka
sušené švestky, hrušky, jablka, rozinky, cukr, perník na strouhání (nebo perníčky)
Do hrnce s vodou dáme sušené ovoce, rozinky a cukr – na 1l vody zhruba velká hrst ovoce a lžíce cukru – a vaříme, až ovoce změkne. Pak zahustíme nastrouhaným perníkem a chvíli povaříme, podle chuti přisladíme. Polévka má být hustá, ale ne kašovitá, lehce nasládlá. Podává se na Štědrý den v poledne, chutná teplá i studená.
Kuře s nádivkou
kuře, sůl, po 1/2 lžičce mletého pepře a římského kmínu, 1 lžíce citronové šťávy, 30 g másla, plátek chleba nádivka: 1 lžička citronové šťávy, 1 malá cibule, 200 g sušeného ovoce, 20 g másla, 1/2 hrnku mandlových lupínků, 1/2 lžičky mletého římského kmínu, sůl, pepř
Všechny suroviny na nádivku – cibuli a ovoce nakrájíme – smícháme. Kuře naplníme nádivkou a uzavřeme plátkem chleba, potřeným na vnitřní straně máslem. Smícháme sůl, pepř, kmín, citronovou šťávu, máslo a kuře směsí potřeme. Vložíme na rošt v troubě, podložený pekáčkem. V předehřáté troubě pečeme při 180 oC, až je kuře zlatohnědé. Podáváme s čerstvou zeleninou.
Krůtí prsa se sýrem a ovocem
600 g krůtích prsíček, 100 g sušeného ovoce, 100 g sýra podle chuti, 4 cl meruňkovice, bílý pepř, sůl, olej
Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme. Na každý dáme kousek sýra a sušené ovoce, svineme a sepneme párátkem nebo ovineme nití. Závitky opečeme ze všech stran na oleji, podlijeme lžičkou vody a pálenkou. Obsah pánve na okraji zapálíme a necháme flambovat. Podáváme s bramborem, polité vypečenou šťávou.
Švestková omáčka
povidla, sušené švestky, rozinky, med, skořice, citronová šťáva, ořechy
Povidla rozvaříme (hustá zředíme vodou), pak vmícháme nakrájené švestky, rozinky, případně nasekané ořechy, dochutíme medem, skořicí, citronovou šťávou. Podáváme teplou i studenou, hodí se k sýrům, grilovaným a pečeným masům, zvěřině apod.
Švestkový nákyp
250 g sušených švestek, 1,5 dl mléka, 2 vejce, cukr, sůl, tuk na vymazání
Švestky namočíme a uvaříme, vychladlé vypeckujeme. Nakrájíme je na kousky, zalijeme mlékem s rozšlehanými vejci, cukrem a solí. Dobře promícháme a dáme do vymazaného pekáčku. Pečeme ve středně teplé troubě asi 50 minut. Podáváme jako teplý moučník.
Závin se sušeným ovocem
400 g sušeného ovoce (datle, fíky, meruňky, švestky, rozinky), šálek ovocného čaje, lžíce rumu, 100 g ořechů, 1 skořicový cukr, 1 citron, těsto na závin podle obliby (může být tažené, listové atd.)
Ovoce – větší překrojíme – zalijeme čajem a rumem a necháme nabobtnat, ořechy na hrubo nasekáme. Připravíme si obvyklým způsobem těsto, rozválíme je, posypeme ovocem, ořechy, skořicovým cukrem a pokapeme citronovou šťávou. Závin zabalíme a v troubě upečeme.
Křupavé sušenky
200 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 150 g másla, 1 vejce, 200 g ovesných vloček, 200 g sušených meruněk, 1/2 sáčku prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, 3 lžíce mléka
Smícháme mouku s práškem do pečiva a cukrem, přidáme rozměklé máslo, vejce, opražené a hrubě mleté vločky, jemně nakrájené sušené ovoce a mléko. Vypracujeme tužší těsto, rozválíme na silnější plát a formičkou vykrájíme kolečka. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 oC do růžova.
Ovocné kuličky
200 g sušeného ovoce (hrušky, švestky, jablka, meruňky, fíky), 1 – 2 lžíce marmelády, citronová šťáva, vlašské ořechy na obalení
Sušené ovoce umeleme, přidáme marmeládu, citronovou šťávu a dobře promícháme. Lžičkou vykrajujeme kousky, tvarujeme kuličky a obalujeme v nahrubo nasekaných ořechách.
Švestky s mandlemi
sušené švestky, mandle, čokoláda nebo čokoládová poleva
Švestky nahřejeme nad párou, aby změkly a „nafoukly“ se. Vyjmeme pecku a místo ní vložíme mandli. Švestku zavřeme a namočíme do rozehřáté čokolády. Můžeme ještě obalit v mandlových lupínkách. Necháme ztuhnout.
Popisy k obrázkům
Autor fotografií: FOTO: ISIFA