Vaříme z rostlinných nápojů
Na trhu se objevují stále nové druhy rostlinných nápojů, které do jídelníčku zařazují jak vegetariáni, tak lidé, kterým nevyhovuje kravské nebo kozí mléko. Rostlinné nápoje totiž neobsahují kasein, cholesterol ani laktózu. Z tohoto důvodu nacházejí rostlinné nápoje svou nezastupitelnou roli hned u několika typů diet – bezlaktózové, nízkocholesterolové, diabetické, při redukci hmotnosti, při nejrůznějších alergiích. Z pohledu výživového odborníka je však vhodné zařadit rostlinné nápoje do jídelníčku i zdravých dětí a dospělých.
Sójový, ovesný, mandlový, lískooříškový, kokosový a rýžový nápoj ale nejsou určeny jen k přímé konzumaci, použijeme je při přípravě pokrmů tam, kde bychom použili kravské mléko. A k dispozici máme i rostlinnou alternativu smetany.
Dýňová polévka s avokádem
500 g dýně (např. muškátová nebo Hokkaido)
1 menší cibule
1 stroužek česneku
50 g hladké mouky
500 ml sójového nápoje Alpro Original
500 ml Alpro Cuisine
1/2 avokáda
tymián, šalvěj
olivový olej
sůl
Na jemno nakrájenou cibuli orestujeme do zlatova na olivovém oleji. Přidáme oloupanou, semen zbavenou a na menší kusy nakrájenou dýní, rozdrcený česnek, tymián, šalvěj, krátce orestujeme a zalijeme Alpro Cuisine a Alpro Original. Po změknutí dýni rozmixujeme tyčovým mixérem. Podle potřeby zahustíme jíškou připravenou z oleje a mouky a dochutíme solí, nebo pepřem. Polévku provaříme. Pro jemnější konzistenci ještě můžeme přecedit přes jemné síto. Oloupané a vypeckované avokádo nakrájíme na měsíčky a zprudka orestujeme na olivovém oleji, dochutíme solí a pepřem.
Nebeská kaše s mandlemi a mátou
250 ml mandlového nápoje Alpro
75 g ovesných vloček
špetka mleté skořice
čerstvě nasekaná máta
med
jablko
citron na pokapání
nasekané mandle
Mandlový nápoj Alpro nalijeme do malého hrnce, přisypeme ovesné vločky a přidáme špetku skořice. Necháme 3 minuty vařit a poté hrnec odstavíme. Přimícháme čerstvě nasekanou mátu a trochu medu. Jablko nakrájíme na kousky, pokapeme citronem a přidáme do kaše. Na závěr posypeme nasekanými mandlemi.
Pečené filátko z mořského okouna s koriandrovým pyré a omáčkou z kokosového mléka a limet
4 filety z mořského okouna (4 x 150 g)
600 g brambor
1 svazek koriandru
400 ml lískooříškového nápoje Alpro
300 ml kokosového mléka
1 limetka
250 ml Alpro Cuisine
olivový olej
na jemno nasekané bylinky
cukr
sůl
Horké uvařené brambory smícháme s Alpro Cuisine a lískooříškovým Alpro nápojem. Mixérem vyšleháme jemnou kaši, do které přidáme nasekaný čerstvý koriandr. Kokosové mléko svaříme s trochou Alpro Cuisine, limetovou kůrou, cukrem a solí. Před podáváním dochutíme čerstvým koriandrem a limetovou šťávou. Filátko z okouna osolíme a opečeme na olivovém oleji s bylinkami.
Palačinky z rýžového nápoje Alpro a pomerančové kůry plněné Alpro dezertem Speculoos s domácím hruškovým kompotem
300 ml rýžového nápoje Alpro
1 vejce
200 g polohrubé mouky
1 pomeranč
1 Alpro dezert Speculoos
2 hrušky
200 ml bílého vína
1 celá skořice
100 g cukru
Rýžový nápoj, vejce, mouku a nastrouhanou kůru z jednoho pomeranče důkladně promícháme, dokud nevznikne hladké palačinkové těsto. Na střední teflonové pánvi pečeme palačinky na troše oleje. Oloupané a vypeckované hrušky nakrájíme na měsíčky nebo 2 cm kostky. Víno, cukr a skořici necháme povařit v kastrůlku, dokud se nevypaří alkohol. V této várce povaříme zhruba 4 minuty hrušky. Necháme v lednici přes noc vychladit. Podáváme s palačinkami plněnými Alpro Speculoos dezertem.
Krém z hořké čokolády s kokosovou omáčkou a jahodami
500 ml kokosové alternativy smetany Alpro Coconut Cuisine
300 g hořké čokolády
2 lžíce strouhaného kokosu
vanilkový lusk
30 g cukru
kůra z jedné limetky
Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni a necháme ji vychladnout, aby nebyla horká. 300 ml kokosové smetany Alpro Coconut Cuisine a strouhaný kokos zamícháme do rozehřáté čokolády. 200 ml kokosové smetany Alpro Coconut Cuisine, vanilkový lusk, kůru z jedné limetky a cukr svaříme do lehce husté omáčky. Podáváme s čerstvými jahodami nebo jiným čerstvým ovocem.
TEXT: REDAKCE
FOTO: ALPRO