Vánoční pastorále
Také patříte k těm, kteří o Vánocích nebo na Silvestra musí být na chalupě? A jak rychle dokážete interiér nazdobit a vykouzlit v něm sváteční atmosféru?
Nejdůležitější ze všeho je teplo. Ti, kdo ovládají topení v chalupě přes počítač na dálku, mají velký náskok před těmi, kdo přijedou do vymrzlého stavení, zatopí v kamnech a musí celý den počkat, než se ohřeje vzduch, stěny a strop a v domě začne být útulno.
A pak rychle nazdobíme stromeček! Překvapivě efektního výsledku dosáhneme volbou pouze jednoho druhu ozdob – na stromečku jsou pěkné například perníčky, hezky vypadají i velké dřevěné hobliny nebo i docela obyčejné mašle ze široké červené stuhy. Možností způsobu zdobení je nespočet.
Kromě stromečku by v interiéru neměly chybět i další zelené snítky. Větvičky jehličnanů, buxusu a cesmíny naaranžujeme jak do váz, tak do truhlíků před okny a třeba i uděláme věnec na dveře či svícen na stůl. Do váz ale můžeme naaranžovat i větve jabloně s okrasnými jablíčky, které si včas připravíme a uschováme do sklepa.
Důležitá k vytvoření sváteční atmosféry v zimním období jsou i různá světýlka v podobě rozžatých svíček ve svícnech a lucernách a také vůně typické pro Vánoce – zapálené františky, směsi koření podpořené vonným olejem a samozřejmě i vůně dobrot linoucí se z kuchyně. Tady už záleží na tom, co je vám milé a co si dopřejete. A náš tip? Co třeba tato kombinace? Vůně pečené husy, vanilkových rohlíčků a svařeného vína!
Figurky pro děti
Od svátku svatého Mikuláše se dříve v domácnostech peklo pečivo ve tvaru různých točenek či fi gurek. Předpis na kynuté těsto je tento:
500 g polohrubé mouky, 20 g droždí, 1/4 litru mléka, 100 g másla, 1 vejce, 80 g cukru, vajíčko na potření, trocha soli, na zdobení mák a hřebíček.
Mouku s cukrem a kváskem z droždí zalijeme vlažným mlékem, přidáme rozpuštěné máslo a vejce. Těsto vypracujeme do hladka a necháme 45 minut kynout v teple. Pak vytvarujeme fi gurky, které necháme na plechu ještě 20 minut kynout. Potřeme vajíčkem, posypeme mákem. Pečeme při 200 ºC, po 5 minutách teplotu snížíme na 160–170 ºC.
text: Martina Lžičařová
foto: Petr Živný, Bellarose a Shutterstock