Vánoční ňamky
Na Vánoce nemusíme mlsat jen sladké cukroví, leckomu přijde k chuti spíše něco slaného, kyselého nebo pikantního.
Chlebíčky, nejrůznější jednohubky, plněné paštičky a podobné pochoutky jsou oblíbeny především jako pohoštění na Silvestra, ale proč si je nepřipravit i o vánočních svátcích, když na sladké zrovna nemáme chuť? Pokud bude základ pomazánek tvořit z větší části zelenina a bílou veku vyměníme za tmavé pečivo, bude mlsání i méně kalorické.
Pomazánky a saláty lze připravit z nejrůznějších druhů zeleniny, a to jak čerstvé, tak vařené, restované i sterilované. Zeleninu doplníme některým druhem sýra nebo tvarohem, případně uzeninami. Dobrým základem jsou i konzervované nebo v oleji naložené ryby. Netradiční chuť získá pomazánka nebo salát, přidáme-li ovoce. Právě neobvyklými kombinacemi surovin dosáhneme zajímavých výsledků. Důležité je samozřejmě dochucení – jemnost dodá majonéza, pikantnost hořčice, cibule, česnek, koření. Lahůdkou jsou domácí paštiky. Ale nemusí být vždy jen z masa, jak se přesvědčíte při pročítání receptů.
Pomazánky a saláty zdaleka nemažeme jen na chlebíčkovou veku. Některé chutnají víc na tmavém pečivu, jiné na opečených toastech nebo na knäckebrotu či slaných sušenkách.
www.hellmanns.cz, www.galbani.cz
Paštika z tofu
400 g bílého tofu, 200 g uzeného tofu, 2 velké cibule, 2 lžíce oleje, 1 plechovka cizrny i s nálevem (400 g), 4 stroužky česneku, 4 lžíce majonézy Hellmann´s Delikátní, snítka tymiánu, špetka sušeného zázvoru, špetka majoránky, špetka muškátového květu, mletý kmín, pepř, sůl
Cibuli nakrájíme na jemno a v pánvi ji na oleji pomalu orestujeme do zlatohněda. Utřeme česnek, s tymiánem ho přidáme do pánve a krátce (maximálně 1 minutu) opečeme. Vložíme rozdrcené bílé i uzené tofu a opečeme do zlatova. Podlijeme 2 dcl vody, přivedeme k varu a plotnu vypneme. Hmota by měla být vlhká. Necháme vychladnout. Pak smícháme s cizrnou včetně nálevu a s majonézou. Ponorným mixérem nebo v robotu umixujeme do hladka. Pastu dochutíme solí a kořením. Podáváme s chlebovými toustíky.
Matjesová pomazánka
100 g matjesů v oleji, 200 g vařených brambor, 1 cibulka, špetka cukru, 3 lžíce majonézy Hellmann’s Delikátní
Matjesy necháme okapat z oleje a rozmixujeme je na jemno. Studené brambory rozmačkáme vidličkou. Vše smícháme s nasekanou cibulkou, majonézou a dochutíme cukrem.
Cizrnová pomazánka s chilli
400 g uvařené cizrny bez nálevu (může být i z plechovky), 1 lžíce sterilovaného zeleného hrášku, 1 stroužek česneku, 1 chilli paprička, 1 lžíce hořčice, 3 lžíce majonézy Hellmann’s Delikátní, sůl, pepř
Cizrnu na jemno rozmixujeme. Smícháme s majonézou a s česnekem, který jsme utřeli se solí. Pak přidáme hrášek, velmi jemně nasekanou chilli papričku a dochutíme pepřem. Pomazánku můžeme mazat na nakrájený chléb, opečenou veku nebo ji nabírat slanými tyčinkami.
Niva, hrušky a ořechy
200 g sýru Niva, 100 g hrušky, 1 citron, 2 lžíce majonézy Hellmann’s Delikátní, na ozdobu vlašské nebo pekanové ořechy a sterilované brusinky
Hrušku nakrájíme na drobné kostičky a zakapeme citronovou šťávou, aby neztmavla. Nastrouháme sýr. Hrušku smícháme se sýrem a s majonézou. Podle chuti pomazánku mažeme na světlé nebo tmavé pečivo a ozdobíme nasekanými ořechy a brusinkami.
Topinka po neapolsku
4 krajíce bílého chleba, 1 sáček Galbani mozzarelly mini (150 g), 4–5 cherry rajčátek, sardelové filety v oleji, olivový olej, sůl, pepř, česnek
Krajíce chleba několik minut z obou stran na sucho opečeme v troubě či na grilu. Rajčátka nakrájíme na drobné kousky, v misce je smícháme s kuličkami mozzarelly, s olejem a solí. Opečené tousty potřeme česnekem a obložíme rajčaty s mozzarellou a ozdobíme filátky sardelek.
Kostky z opečeného lososa
400 g čerstvého vysokého filetu z lososa bez kůže, 2 lžíce tmavého sezamového semínka, 4 lžíce majonézy Hellmann´s Delikátní, slupka z 1 menší čerstvé salátové okurky, 1 chilli paprička, 2 lžíce sladké palivé thajské omáčky, sůl, rozmarýnové krekry
Lososa nakrájíme na hranoly tak, aby jeho krátké strany měřily asi 3 cm. Hranoly lehce osolíme ze všech stran a obalíme v sezamu. Zprudka, ale velmi krátce je z každé strany opečeme na rozpálené pánvi. Uvnitř by měl losos zůstat růžový, nepropečený a tím pádem šťavnatý. Pak hranoly nakrájíme na kostky. Ozdobíme malým kopečkem majonézy a zakápneme dresinkem. Ten připravíme smícháním nakrájené okurkové slupky a chilli papričky na malé kostičky se sladko-ostrou pikantní thajskou omáčkou. Podáváme na křupavých krekrech.
Pomazánka z kořenové zeleniny
70 g mrkve, 50 g kořene celeru, 50 g petrželového kořene, 70 g cibule, 1 lžíce oleje, 1 lžíce hořčice, 2 lžíce majonézy Hellmann’s Delikátní, sůl, pepř, pažitka
Očištěnou kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubo, cibuli nakrájíme na jemno. Všechnu zeleninu zvolna podusíme na oleji do měkka. Necháme vystydnout. K zelenině přidáme hořčici, majonézu a ochutíme solí, pepřem a přidáme nasekanou pažitku. K pomazánce se hodí opečený světlý toustový chléb i tmavé pečivo.
TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: ARCHIV FIREM