Vánoční mlsání
Netradiční lízátka
Těsto:
- 70 g másla
- 70 g jemného pískového cukru
- 1 vejce
- 75 g hladké mouky
- ½ prášku do pečiva
- 60 g plnotučného tvarohu
- 70 g moučkového cukru
- 1 cukr s rumovou příchutí Vitana
Zdobení: 1 poleva s marcipánovou příchutí Vitana, 1 poleva kakaová Vitana, 1 poleva s citronovou příchutí Vitana, 100 g lískových oříšků, 100 g hořké nebo mléčné čokolády
Změklé máslo utřete s cukrem do pěny, přidejte vejce a promíchejte. Přimíchejte prosátou mouku s kypřicím práškem. Těsto nalijte do formy o průměru 16 cm vymazané tukem a vysypané moukou a pečte asi 30 minut při 170 stupních. Nechte vychladnout. Tvaroh promíchejte s moučkovým cukrem a cukrem s rumovou příchutí. Pečenou buchtu rozdrobte do misky a promíchejte s tvarohem. Vytvarujte kuličky, asi 12-16 kusů, a dejte je na hodinu do mrazáku. Než je ztuhlé napícháte na špejle, ponořte konce špejlí do polevy, aby kuličky dobře držely. Pak obalujte v některé z polev a ozdobte nadrobno sekanými lískovými oříšky nebo čokoládou.
Čokoládovo-oříškový bezlepkový dort
Těsto:
- 150 g mandlí
- 150 g vlašských ořechů
- 300 g hořké čokolády
- 1 lžíce kakaa
- 225 g másla
- 100 g cukru krupice
- 6 vajec
Zdobení: 1 balení 100g kakaové polevy Vitana, čokoláda, zlatý posyp
Změklé máslo a žloutky našleháme, do pěny přidáme namleté ořechy a mandle, kakao a sekanou čokoládu. Na konec přimícháme našlehané bílky s cukrem. Pečeme při 180 stupních asi 30 minut ve vymazané a vysypané dortové formě. Vychladlý korpus zdobíme kakaovou polevou, tence krájenou čokoládou a zlatým posypem.
Perníčky
Těsto:
- 100 g másla
- 2 vejce
- 140 g cukru moučka
- 2 lžíce tekutého medu
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 lžička jedlé sody
- 400 g hladké mouky
- 1 vejce na mašlování
Poleva:
- 1 poleva s citronovou příchutí Vitana
- 1 skořicový cukr
- 1 citronový cukr s citrónovou kůrou Vitana
Glazura:
- 1 bílek
- 100-150 g cukru moučka
- šťáva z ½ citronu
Máslo, vejce a cukr utřete do pěny, pak smíchejte s ostatními surovinami do hladka a nechte odpočinout v chladu. Těsto vyválejte do tloušťky 0,5 cm a poté vykrajovátky vypichujte. Perníčky pokládejte na plech s pečicím papírem a pečte při 170 stupních do zlatova. Po vyndání z trouby ještě horké je potřete rozmíchaným vajíčkem. Zůstanou lesklé, póry vzniklé pečením se srovnají a poleva se bude nanášet rovnoměrně. Vychladlé pečivo potahujte rozpuštěnou citronovou polevou a sypte skořicovým nebo citronovým cukrem. Pak si připravte glazuru. Bílek třete s citronovou šťávou za stálého přisypávání moučkového cukru, dokud nezískáte hladkou bílou hmotu. Tou plňte papírový sáček (kornoutek), uzavřete, odstřihněte špičku a perníčky nazdobte.
Text: Martina Lžičařová
Foto: Vitana