Vánoční čas plný chutí a vůní
Bez vánočního cukroví by nebyly ty pravé pohodové svátky. Příjemná vůně z pečení slavnostně provoní celý byt. Mnozí z nás preferují klasiku – perníčky, vanilkové rohlíčky, v některých domácnostech se zase pečou tajné rodinné recepty po babičce. Co ale letos vyzkoušet něco nového – třeba pistáciové dortíčky nebo kaštanové poleno? Na pečení cukroví použijte kvalitní suroviny, na krémy se dobře hodí rostlinný tuk Hera máslová příchuť – krém z ní připravený má máslové aroma a jednoduše se s ním pracuje. Navíc na sebe dobře váže další dochucující ingredience jako rum nebo vanilku.
Pistáciové dortíčky
Těsto:
300 g cukru
100 ml vody
150 g bílků
100 g cukru do bílků
250 g na jemno namletých mandlí
zelená potravinářská barva
Krém:
1 pistáciový pudink
500 ml mléka
150 g krupicového cukru
250 g tuku Hera máslová příchuť
Vodu s cukrem a barvou vaříme 15 minut. Mezitím si vyšleháme bílky s cukrem do tuhého sněhu. Po uvaření cukrový rozvar přilijeme za stálého šlehání k bílkům a šleháme, dokud směs opět nezačne houstnout. Nakonec ručně přimícháme mleté mandle a pomocí sáčku stříkáme na plech jednotlivé bochánky, které pečeme na 150 °C asi 20 minut.
Po vychlazení slepujeme krémem: Uvaříme mléko s cukrem, přidáme pudink rozpuštěný v troše studené vody a společně vaříme do zhoustnutí. Necháme dobře vychladit a poté všleháme tuk. Hotovým krémem slepujeme jednotlivé sněhové placičky. Ozdobit je můžeme ještě rozpůlenou mandlí nebo vlašským ořechem.
Kaštanové poleno
Korpus:
6 vajec
600 g krupicového cukru
500 g hladké mouky
150 g rozpuštěného tuku Hera máslová příchuť
Krém:
200 g čokolády
500 ml smetany
150 g kaštanového pyré
100 g tuku Hera máslová příchuť
Vejce vyšleháme s cukrem do bílé hladké pěny a ručně vmícháme prosátou mouku. Nakonec opatrně přidáme rozpuštěný tuk a takto vzniklé těsto rozetřeme na plech do stejnoměrného plátu. Pečeme v předem dobře vyhřáté troubě na 200 °C. Po upečení necháme vychladnout a ihned otočíme pečicím papírem navrch, aby korpus neosychal.
Mezitím si připravíme krém. Veškeré suroviny společně rozehřejeme na vodní lázni, dobře spojíme a dáme vychladnout. Vychlazenou směs poté vyšleháme a natřeme na piškotový plát. Pevně zatočíme a dáme vychladnout. Vzoru dřeva docílíme pomocí fládrovacího válečku, případně jej můžeme vytvořit pomocí zdobicího sáčku a to tak, že nejprve z tmavé čokolády utvoříme vzor dřeva na pečicí papír a necháme v pokojové teplotě zatuhnout, poté přetřeme bílou čokoládou a takto vzniklým čokoládovým plátem obalíme zatuhlou roládu.
Tip Josefa Vícha: Kaštanové pyré si můžete buď koupit již hotové, nebo si jej můžete připravit i doma. Postup je velmi jednoduchý: cca 1 kg jedlých kaštanů lehce naříznutých povařte cca 10 minut v horké vodě, poté je nechte zchladnout a vyloupejte je. Případně je můžete i upéct, je však nutné je naříznout a lehce podlít. Vyloupané kaštany lehce doslaďte, polijte vodou, můžete přidat i vanilku, a rozmixujte do hladka.
Čokoládové lanýže
200 g smetany na šlehání
500 g čokolády
100 g tuku Hera máslová příchuť
200 g kakaa
Smetanu s kakaem přivedeme k varu a necháme asi 1 minutu provařit. Poté sundáme z ohně a po zchladnutí přidáme do ještě teplé směsi nadrcenou čokoládu a tuk. Dobře spojíme a dáme chladnout do druhého dne. Rostlinný tuk Hera máslová příchuť má tu přednost, že krém z ní připravený má máslové aroma a jednoduše se s ním pracuje. Navíc na sebe dobře váže další dochucující ingredience jako rum nebo vanilku.
Z vychlazené směsi poté tvarujeme kuličky, které obalujeme v kakau. Na jednotlivé kuličky můžeme vidličkou utvořit lehký vzor.
Kokosové kuličky
400 g strouhaného kokosu
300 g cukru
100 ml vody
200 g tuku Hera máslová příchuť
špetka skořice
300 g bílé čokolády
Vodu s cukrem a skořicí přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Cukrovým rozvarem poté přelijeme kokos a za občasného promíchání necháme mírně vychladnout. Ještě do teplé směsi přidáme čokoládu a rostlinný tuk Hera máslová příchuť a dobře spojíme. Směs necháme vychladit do druhého dne a poté tvarujeme jednotlivé kuličky, které obalujeme v kokosu.
Krémové květy
Těsto:
250 g tuku Hera máslová příchuť
400 g hladké mouky
125 g moučkového cukru
1 žloutek
Krém:
300 ml mléka
60 g vanilkového pudinku
100 g krupicového cukru
250 g Hera máslová příchuť
50 ml rumu
Veškeré suroviny ve větší míse spojíme a vypracuje do hladkého těsta, které necháme v lednici odpočnout minimálně 2 hodiny. Z připraveného těsta vyválíme cca 0,5 cm silný plát a vykrajujeme pomocí tvořítka hvězdičky. Část takto vykrájených tvarů upečeme na plechu vyloženém pečicím papírem a část v tvořítkách na košíčky. Pečeme v dobře vyhřáté troubě na 170 °C. Upečené rovné a v košíčcích ohnuté tvary k sobě slepíme zavařeninou a ozdobíme krémem: Mléko společně s cukrem přivedeme k varu a přidáme pudink. Důkladně provaříme a za stálého míchání necháme vychladit. Poté přidáme tuk, rum a dobře vyšleháme. Rostlinný tuk Hera máslová příchuť má tu přednost, že krém z ní připravený má máslové aroma a jednoduše se s ním pracuje. Navíc na sebe dobře váže další dochucující ingredience jako rum nebo vanilku.
Nugátové kostky
Těsto:
750 g hladké mouky
250 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
150 g cukru
2 žloutky
Vypracujeme těsto a polovinu obarvíme kakaem a dáme odležet do lednice na 2 hodiny. Po odležení vyválíme jeden světlý a jeden tmavý plát na celou plochu plechu a pečeme na 190 °C asi 10 minut.
Čokoládový krém:
200 g Hera máslová příchuť
200 g čokolády
50 ml rumu
100 g moučkového cukru
2 žloutky
Rostlinný tuk utřeme společně s rumem, žloutky a moučkovým cukrem. Poté všleháme rozpuštěnou čokoládu.
Nugátový krém:
200 g pravého nugátu nebo arašídové pomazánky
250 g Hera máslová příchuť
50 g medu
Nugát společně s tukem a medem vyšleháme do hladkého krému. Na tmavé těsto rozetřeme tmavý krém a přiklopíme světlým plátem těsta, na který rozetřeme světlý krém z nugátu a dáme vychladit. Po dobrém vychlazení a odležení polijeme čokoládou a nakrájíme na jednotlivé kostičky.
Muffinky z INKY
200 g hladké mouky
200 g moučkového cukru
4 vejce
1 dcl oleje
1 dcl vody
1 kypřicí prášek
1 vanilkový cukr
2 polévkové lžíce kakaa
1 polévkovou lžíci kávoviny INKA
čokoláda na vaření
rozinky nebo kompotované třešně, jahody
košíčky na muffiny
Žloutky s moučkovým cukrem utřeme a postupně přidáváme další ingredience: hladkou mouku, olej, vodu, kypřicí prášek, vanilkový cukr, kakao a kávovinu INKA. Z bílků a špetky soli vyšleháme sníh, který jemně vmícháme do směsi. Do plechu na muffiny vložíme košíčky. Naplníme je do čtvrtiny těstem, přidáme čokoládu a ovoce a zalijeme zbylým těstem. Těsto naplníme jen do výšky tří čtvrtin košíčků. Rozehřejeme troubu na 200 ˚C a pečeme 20–25 minut.
Dobrou chuť!
TEXT: REDAKCE
FOTO: ARCHIV FIREM