Vánoční bramborové saláty
Jednou z největších vánočních tradic u nás je bezpochyby bramborový salát. Kde vůbec tato pochoutka vznikla?
Příběh vánočního salátu
Vznik bramborového salátu sahá pravděpodobně do carského Ruska v polovině 19. století. Právě zde sídlila luxusní moskevská restaurace Hermitage pod vedením belgického šéfkuchaře, která pro své zámožné klienty připravovala speciální pokrm z vařených brambor, vajec, majonézy, kyselých okurek, mrkve a dalších tajných ingrediencí. Na tu dobu to byly vzácné a drahé suroviny, a tak si lahodný salát mohli vychutnat jen ti nejbohatší. I když o recept a tajemství jeho přípravy projevilo zájem několik dalších kuchařů, šéfkuchař Olivier ho nikdy nikomu neprozradil. Až začátkem 20. století se salát pod názvem „ruský“ dostal do španělské, francouzské a rovněž italské kuchyně.
Bramborový salát u nás
A kdy se bramborový salát objevil u nás? Historické prameny se značně liší. Někteří tvrdí, že se k nám dostal spolu s ruskými emigranty za první republiky, jiné zdroje však uvádějí, že k nám přišel až s Rudou armádou na konci druhé světové války. Přesné období se tak asi nikdy nedozvíme.
Tradice vánočních salátu je u nás každopádně silná a řada rodin si dnes dělá ten svůj, originální bramborový salát. Pokud ale toužíte po změně, přinášíme vám zajímavou inspiraci ve čtyřech „delikátních“ receptech.
Salátu se většinou připravuje víc než jen ke štědrovečerní večeři. Chutná totiž nejen se řízkem, ale další dny třeba na chlebíčkové vece. Kdo má ovšem raději tmavé pečivo nebo pečivo obohacené různými semínky a oříšky, může k salátu vyzkoušet například novinku – chléb Alpský, Himalájský, Trojský nebo Darken z Penamu.
Tradiční bramborový salát
4 porce
600 g uvařených salátových brambor
1 uvařená mrkev
1 velké červené jablko i se slupkou
4 nakládané okurky
4 lžíce zeleného hrášku
1 malá cibulka
sůl
čerstvě drcený pepř
4 lžíce majonézy Hellmann´s Delikátní
1 lžíce hořčice
1 lžička cukru
1 lžíce octa
sekaná pažitka
Uvařené brambory a mrkev nakrájíme na kostky. Okurku, jablka na menší kostky, cibuli na jemno. Vše spolu s hráškem vložíme do mísy a promícháme. Z majonézy Hellmann’s Delikátní, soli, pepře, octa, cukru připravíme dresink a smícháme se zeleninou. Případně dochutíme solí, octem, cukrem. Necháme odležet a před podáváním posypeme nasekanou pažitkou.
Bramborový salát se svěžími fazolkami (teplý)
4 porce
500 g uvařených salátových brambor
200 g zelených fazolových lusků (mohou být mražené)
4 šalotky
1 lžíce oleje
hrst sekané pažitky
růžový pepř na ozdobu
Dresink:
4 lžíce majonézy Hellmann´s Originál
šťáva z jednoho citronu
1 stroužek česneku
1 lžíce strouhaného parmazánu
1 lžíce dijonské hořčice
2 ančovičky
sůl
čerstvě mletý pepř
Všechny ingredience na dresink vložíme do nádobky a rozmixujeme ponorným mixerem. Chuť je intenzivní sladko-slano-kyselo-pálivá.
Fazolky vložíme do vařící se vody a asi 2 minuty povaříme. Mezitím na pánvi rozehřejeme olej a necháme zesklovatět na nudličky nakrájenou cibuli. Po chvilce přidáme oloupané brambory nakrájené na měsíčky a prohřejeme. Scedíme fazolky, necháme krátce okapat a smícháme na pánvi s brambory. Promícháme s dresinkem a případně dochutíme solí. Na talíři posypeme sekanou pažitkou a růžovým pepřem.
Pikantní bramborový salát z Thajska
4 porce
400 g uvařených salátových brambor
1 menší salátová okurka
1 malá mrkev
2 rajčata
1 červená cibule
100 g čerstvého ananasu
1 jarní cibulka (nať)
koriandr
drcené arašídy
Dresink:
4 lžíce majonézy Hellmann´s Delikátní
1 polévková lžíce cukru krupice
šťáva ze dvou limetek
1 čerstvá čili paprička
2 stroužky česneku
2 lžíce rybí omáčky
sůl dle chuti
Všechny ingredience na dresink vložíme do nádobky a rozmixujeme ponorným mixerem. Chuť je intenzivní sladko-slano-kyselo-pálivá.
Brambory i ananas nakrájíme na plátky, okurku, mrkev a červenou cibuli na tenké dlouhé nudličky, rajčata na osminky, jarní cibulku i koriandr nasekáme na jemno.
Vše smícháme s dresinkem a posypeme drcenými arašídy. Podáváme s grilovanými krevetkami.
Bramborový salát s křenem
4 porce
500 g uvařených salátových brambor
2 menší uvařené červené řepy
200 g rukoly
2 svazky ředkviček
hrst sekané pažitky
8 křepelčích vajíček
1 lžíce strouhaného křenu
kůra z jednoho citronu
čerstvě mletý pepř
Dresink:
4 lžíce majonézy Hellmann´s Delikátní
1 polévková lžíce cukru krupice
šťáva z jednoho velkého citronu
sůl dle chuti
1 lžíce hrubozrnné hořčice
2 lžíce strouhaného křenu
Všechny ingredience na dresink vložíme do nádobky a rozmixujeme ponorným mixerem. Chuť je intenzivní sladko-slano-kyselo-pálivá.
Křepelčí vajíčka vložíme do studené vody a vaříme 4 minuty. Po uvaření ihned zchladíme studenou vodou. Poté oloupeme a rozdělíme na půlky. Ředkvičku nakrájíme na tenoučké plátky, vložíme do ledové vody a necháme nabobtnat. Oloupané, studené brambory, oloupanou řepu nakrájíme na malé měsíčky. Na talíř naaranžujeme rukolu, na ni brambory, řepu, půlky vajíček, ředkvičku. Posypeme strouhanou citronovou kůrou, strouhaným křenem. Zastříkneme dresinkem a ozdobíme na hrubo mletým pepřem.
TEXT: REDAKCE
FOTO: UNILEVER, PENAM