Vánoce na talíři
Sváteční dobroty brzy provoní celý dům. Zůstanete věrni tradičním pokrmům, nebo vyzkoušíte něco nového?
Někdo má na Vánocích rád jejich sváteční atmosféru, další si chce užít volno a v televizi sledovat oblíbené pohádky, děti se nemohou dočkat dárků. Ale všichni společně se těšíme na vánoční dobroty, které s láskou připravují manželky, maminky a babičky.
Většinou nedáme dopustit na tradiční recepty – v mnoha rodinách nesmí chybět klasický smažený kapr s bramborovým salátem, jinde zas krajová jídla, jako je třeba houbový kuba.
Někdo ale rád zkouší novinky – oblíbená jídla z jiných krajů, nebo méně kalorické pochoutky. Vánoční hodování je totiž většinou pořádným útokem na naši linii. Pokud letos zatoužíte po trochu jiné úpravě tradičního kapra nebo po zajímavé variantě lehkého krůtího masa, chtěli byste vyzkoušet nový druh bramborového salátu či přílohy z brambor, pochutnat si místo cukroví na neobvykle upraveném ovoci – vyzkoušejte naše recepty. Vybrali jsme je z Vánoční kuchařky z nakladatelství Cesty, ze Sladkovodní kuchařky vydané ve Smart Pressu, z Citrusové kuchařky od Grady i z dalších zdrojů. Krásné a dobré Vánoce!
Plněný krocan po francouzsku
1 krocan (4 – 5 kg), 200 g rýže, 50 g ořechů, 50 g rozinek, 50 g sušených švestek, 100 g kuřecích jater, 100 g másla, 1 lžička mleté skořice, olej, sůl (10 – 12 porcí)
Krocana osolíme zvenku i zevnitř větším množstvím soli a necháme několik hodin odležet. V osolené vodě uvaříme rýži, scedíme a necháme vychladnout. Spařené rozinky, na drobno nakrájené švestky, drcené ořechy a jemně pokrájená játra orestujeme na másle, přidáme skořici a smícháme s rýží. Směsí naplníme krocana a zašijeme. Pekáč i krocana dobře potřeme olejem, podlijeme vodou a pečeme za občasného obracení 2,5 až 3 hodiny při 200 °C.
Kapr v černém pivu
800 g filetů z kapra, 100 ml černého piva, 5 stroužků česneku, drcený kmín, olivový olej, pepř, sůl
Filety nakrájíme na porce, nařízneme na hřbetní straně a vložíme do mísy. Zalijeme marinádou, umíchanou z piva, utřeného česneku a koření. Necháme přes noc marinovat. Druhý den potřeme rybu olejem a z obou stran grilujeme.
Kapr s ořechovým kabátkem
800 g porcovaného kapra, citron, hladká mouka, 150 g másla, 80 g ořechových jader, 80 g sýra, 4 lžíce smetany, 2 lžíce bílého vína, strouhanka, máslo na pokapání, pepř, sůl
Porce ryby pokapeme citronovou šťávou, osolíme, vetřeme pepř a lehce zaprášíme moukou. Osmažíme je na pánvi na másle a vložíme do máslem vymazaného pekáče. Podlijeme trochou vody a pečeme 15 minut v troubě, rozehřáté na 180 °C. Na hrubo nastrouhané ořechy a sýr smícháme se smetanou a vínem. Směs navrstvíme na rybí porce, zasypeme strouhankou a pokapeme rozpuštěným máslem. Vrátíme do trouby a zapečeme do zlatova ještě 15 minut.
Bazalkové brambory
1 kg brambor, olivový olej, 2 cibule, špenátové listy, bazalka, šťáva z jednoho citronu, sůl a koření
Brambory uvaříme do měkka, oloupeme a rozmačkáme. Přidáme půlkolečka cibule, orestované na oleji, citronovou šťávu, nasekaný špenát a bazalku, podle chuti sůl a koření. Dobře zamícháme. Podáváme ke grilovaným masům, opečeným klobásám, smažené nebo dušené zelenině.
Salát z brambor a kaštanů
600 g brambor, 200 g jedlých kaštanů, 100 g kyselých okurek, 3 lžíce oleje, 4 lžíce majonézy Hellmann‘s, 1 malá cibulka, hrst sekané pažitky, sůl, pepř
Kaštany na špičce nakrojíme a uvaříme ve vodě do měkka (asi 45 min). Scedíme, necháme vychladnout a oloupeme. Nakrájíme na čtvrtky. Brambory oloupeme a nakrájíme na hrubé kostky. Dáme do pánve, přilijeme 300ml vody a postavíme na rozehřátou plotnu. Za občasného míchání vaříme a necháme odpařit veškerou vodu. Snížíme teplotu a přidáme olej. Brambory pomalu smažíme 15 – 20 minut. Občas promícháme. Po usmažení vyndáme křupavé brambory na papír a necháme odsát tuk. Těsně před podáváním osolíme, opepříme a smícháme s kaštany, majonézou, jemně nakrájenou cibulkou, kyselou okurkou a nasekanou pažitkou.
Smažené pomeranče
2 pomeranče, olej na smažení, 1 lžička moučkového cukru, 2 lžíce hladké mouky, 1 vejce, 1 lžíce pomerančového likéru, vanilkový cukr
Pomeranče oloupeme a nakrájíme na centimetrová kolečka. V misce rozmícháme vejce s cukry, po lžičkách vmícháme likér. Kolečka pomeranče nejprve obalíme v mouce, pak v ochuceném vejci a z obou stran je 2 minuty smažíme na rozehřátém oleji. Podáváme teplé, pocukrované i se šlehačkou. Jinou variantou je plátky pomeranče z poloviny ponořit do čokoládové polevy a nechat ztuhnout.
TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: SHUTTERSTOCK A ARCHIV FIREM