Užitková zahrada
Nic nechutná tak jako doma vypěstovaná zelenina, čerstvě sklizená ze zahrady. Třebaže užitková zahrada vyžaduje mnoho péče, odměna stojí za to.
Příprava plochy pro pěstování je náročná práce, ale nemusíte ji zvládnout najednou. Založte pár záhonů a postupně přidávejte další.
I na malé ploše se dá vypěstovat značné množství zeleniny, bylinek a drobného ovoce. A můžou se vejít i ovocné stromy. Použijete-li vhodné odrůdy, zahrada vám dá produkty do kuchyně téměř po celý rok.
Bez záhonů to nejde
Chcete-li vyprodukovat více různých druhů ovoce, zeleniny a koření, je nejlepší založit si oddělenou plochu jen k tomuto účelu – tak zvanou užitkovou nebo také zelinářskou zahradu. Velikost prostoru, který se jí rozhodnete věnovat, bude záviset na tom, jak soběstační chcete být a kolik půdy chcete obětovat. Ale i v malé zahradě při pečlivém výběru plodin a jejich odrůd můžete být překvapeni pestrou a bohatou úrodou. Přitom stačí zasadit jen několik rostlin od každého druhu.
Při volbě místa musíte především nalézt takovou plochu, na níž rostliny dobře porostou a kde je bude možné snadno ošetřovat a sklízet. Zvláště bylinky je třeba sázet blízko u domu, abyste pro ně pokaždé nemuseli někam do hloubi zahrádky. Pro většinu ovocných dřevin, zeleniny a bylinek je nejlepší chráněné a přitom slunné a teplé stanoviště. Ale je dobré vědět, že například v polostínu, pod korunami stromů, se bude dařit salátu nebo zelí.
Při plánování záhonů seskupte rostliny s podobnými nároky na pěstování. Lze jim tak snáze poskytnout potřebné podmínky ke zdravému růstu. Při založení jednoho záhonu pro luskoviny, druhého pro kořenovou zeleninu a dalšího pro brukvovité rostliny, budete mít základ pro střídání plodin, které je výhodné z hlediska zamezení výskytu škůdců a nemocí.
Zelenina pro začátečníky
Jak správně zvolit ty pravé druhy rostlin? Tajemství spočívá v pravidelném prohlížení katalogů semen a webových stránek jejich prodejců. Pokud jste zeleninu dosud nepěstovali, začněte s plodinami, které snadno rostou, a teprve později můžete experimentovat s náročnějšími druhy.
Úplní začátečníci můžou volit třeba fazole. Lze je sít přímo do země bez nutnosti předpěstování a sklízet postupně. Rychlou radost, která každého nového zahrádkáře potěší, přinesou i bylinky – pažitka, rozmarýna, kopr, majoránka, máta, tymián, libeček. Budou připraveny pro čerstvou sklizeň po celý rok, a to jen za zlomek ceny, za něž se dají koupit v obchodě.
Základem je kvalitní půda
Výhodou zeleniny je, že roste dobře ve většině půd. Ideální je však písčito-hlinitá půda, která má drobtovitou strukturu, dobře zadržuje vodu, ale nezamokřuje se a obsahuje vyvážené množství živin. Není však pravděpodobné, že právě taková půda je na vaší zahrádce. Budete si muset zjistit, jaký druh půdy je na vašem pozemku a jak o ni pečovat. Obvykle je potřeba stávající zeminu pravidelně obohacovat organickou hmotou – kompostem, který obsahuje dostatek živin i příznivých mikroorganismů.
Ačkoliv je většina půd přirozeně docela úrodná, je nutné ji občas hnojit, aby si tuto vlastnost podržela. Organická a minerální hnojiva obsahují řadu živin v různých poměrech. Důležitý je dusík ovlivňující bujný růst, fosfor zajišťující silné kořeny a draslík podporující vývoj květů a plodů. Hnojivo s vyváženým poměrem těchto tří hlavních živin obvykle obsahuje i řadu dalších minerálních látek.
Dobré rady
Na nejslunnější místo dejte rajčata, která slunce opravdu potřebují.
Vysoké plodiny, které vrhají stín, jako například pnoucí fazole, cukrovou kukuřici nebo keře s drobnými ovocem dejte na kraj zahrádky tak, aby neubíraly světlo dalším rostlinám.
Text: Martina Lžičařová
Foto: Shutterstock a Karolína Konečná Némethová