Úroda na horší časy
Úrodu ze zahrádky, kterou ihned nespotřebujete, můžete uchovat na pozdější měsíce. Některé druhy ovoce a zeleniny v chladném sklepě vydrží až do jara.
Ze zeleniny se skladuje především kořenová zelenina, tedy mrkev, petržel, celer, křen a řepa. Tyto druhy dokážou vydržet asi 4 měsíce. Nejprve je zbavíme listů, pro uskladnění vybíráme jen zdravé a nepoškozené kusy. Ukládáme je do bedniček či plastových kyblíků s vlhkým pískem (nebo s rašelinou, hoblinami, perlitem) tak, aby horní část zeleniny ze substrátu trochu vyčnívala. Teplota by se měla pohybovat mezi 2 až 5 ºC, vzdušná vlhkost má být v rozmezí 70-80 %. V jejich blízkosti může být uskladněna kapusta, zelí, kadeřávek a kedlubny gigant.
Na stejném místě ale není vhodné umístit cibuloviny, protože nesnášejí vyšší vzdušnou vlhkost. Mohly by začít zahnívat a plesnivět. Cibuli a česnek raději zapleteme do copů a zavěsíme je v suchu a chladu. V teple začnou klíčit.
Dlouho vydrží také dýně, a to i několik měsíců. Musí však být zcela vyzrálé a mít zaschlou stopku. Nesnášejí vysokou vzdušnou vlhkost, to se jich pak může chytit plíseň. Hodí se pro ně chladná, suchá a větraná chodba.
Přezimují venku
Některá zelenina vydrží bez problémů venku na zahradě, dokonce je to pro ni lepší. Jde o špenát, kadeřávek a růžičkovou kapustu, které nechte na záhoně dál růst. Zimní pór také venku vydrží, je ale lépe ho vyrýt a založit do slámy, listí či rašeliny v pařeništi. Ze zmrzlé půdy by totiž byl nedobytný.
Ovoce
Ke skladování vybíráme jen zimní odrůdy jablek a hrušek, které jsou zcela bez kazu. Ukládáme je do dřevěných lísek nebo nízkých přepravek, nejlépe v jedné, maximálně ve dvou vrstvách. Jablka dáváme stopkou dolů, hrušky buď položíme, nebo postavíme stopkou nahoru. Pro ovoce je nejlepší chladný, dobře větraný sklep s teplotou mezi 1 až 4 ºC, vzdušná vlhkost by tu měla být okolo 80 %. Ovoce pravidelně (1x týdně) kontrolujeme a nahnilé plody vyhazujeme. Pozor, ve sklepě, kde uchováváme ovoce, by neměla být skladována zelenina ani brambory kvůli možnému přenosu plísní.
Dobré rady
Před uskladněním ovoce či zeleniny sklep důkladně ukliďte, vyčistěte a vydezinfikujte
Stěny a strop sklepa by měly být vybíleny páleným vápnem.
Také nádoby a bedničky, v nichž budeme ovoce a zeleninu uchovávat, dobře umyjeme dezinfekčním roztokem.
Nakonec sklep vysíříme sirným knotem, abychom ho zbavili hmyzu a plísní.
Text: Martina Lžičařová
Foto: Shutterstock