U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Turecká svatební rýže
Kategorie: Vaříme | Autor: Antonín Tony Linhart, FOTO čeř a archiv autora
(Zerde)
* 125 g dlouhozrnné rýže
* 1 balení šafránu
* 200 g cukru
* 50 g rozinek
* 1 granátové jablko
* 50 g nesolených loupaných pistácií
* 1 lžíce solamylu a střik růžové vody (nemusí být)
Rýži vložíme s cukrem do 1,25 l vody a asi 25 minut zvolna pod pokličkou dusíme. Mezitím dáme do 3 lžic horké vody změknout šafrán. Pak ho i s vodou přidáme do uvařené rýže. Solamyl rozpustíme v trošce vody, promícháme s rýží a vzniklou kaši našleháme šlehačem. Pokud bude kaše příliš hustá, přidáme vodu s trochou cukru a ještě chvíli povaříme. Hotovou kaši rozdělíme do misek a ozdobíme zrnky granátového jablka, pistáciemi a rozinkami. Nakonec zastříkneme růžovou vodou. Sladký dezert se podává studený a kuchařka se nutně nemusí vdávat.
FOTO – Svatební rýže