U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Trezor vitaminů
Kategorie: Zdraví | Autor: HE
Důležitou prevencí únavy je přísun dostatečného množství vitaminů a minerálních látek. Jejich trochu opomíjeným zdrojem je obyčejný šípek. Čaj z jeho plodů si můžeme koupit v každém obchodě či v lékárně, přesto se však mnohdy zbytečně ženeme za “atraktivnějšími” prostředky zahánějícími únavu. Přitom šípek je nejen zdrojem vysokého obsahu vitaminu C, ale obsahuje navíc, což většinou nevíme, další vitaminy, které jsou pro náš organismus nezbytné, zejména vitaminy skupiny P a B a provitamin A. Kromě toho má v sobě množství organicky dobře vázaných, tedy idobře využitelných minerálních látek, z těch nejdůležitějších jmenujme vápník, fosfor a hořčík. Šípkové keře rostou volně a jejich plody můžeme mnohdy sbírat hned za chalupou. Ale jak z nich správně uvařit čaj? Prvním předpokladem je, že musejí být perfektně zralé. Pokud si na ně vzpomeneme hodně pozdě až ke konci roku, nemůžeme je sbírat přemrzlé. Doma je podélně rozpůlíme a dužinu zbavíme chlupatých nažek a poté je budeme sušit. Pro přípravu čaje dáváme na jeden šálek lžičku drcených plodů, které necháme asi dvě hodiny louhovat. Teprve pak je krátce povaříme, ale ne déle než pět minut. Tekutinu necháme ustát, scedíme do hrníčku a podle vlastní chuti buď osladíme medem nebo čaj pijeme jen v jeho natrpklé přírodní podobě.