U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Třešně ohlašují léto

Kategorie: Volný čas | Autor: Antonín Tony Linhart, FOTO ARCHIV AUTORA

ORIGINÁLNÍ POKRMY Z BĚŽNÝCH SUROVIN

Čas sladkých a chřupajících třešní ohlašuje, že k nám právě přišlo léto. V mírném pásmu Evropy a Asie roste třešeň prakticky od nepaměti a její plody patří k typickému domácímu ovoci. S česáním třešní přicházejí na přetřes úsměvné, ale občas i neveselé historky o tom, co se přihodilo nešťastníkům, konzumujícím na čerstvé ovoce nápoje. Navzájem se prostě nemají rády, obzvláště v lidském zažívacím traktu. To asi bude platit, dokud třešně porostou. Třešňové plody chutnají nejlépe čerstvé. Ale člověk je tvor zvídavý a má rád změnu. A tak se třešně dostaly i do kuchyně a vznikla řada zajímavých receptů. Za všechny stačí jmenovat bublaninu, třešňové knedlíky, třešňový kompot a neodolatelnou třešňovou pálenku. Přidáme-li k tomuto výčtu třešňový koláč a případně závin, jsou naše znalosti o přípravě třešňových jídel pomalu a jistě vyčerpány. Nahlédli jsme proto do zahraniční literatury a do českého kuchařského lexikonu a s překvapením jsme zjistili, že z třešňových pochoutek by se dala sestavit samostatná kuchařská kniha. Lidská fantazie, zvláště když jde o něco dobrého k jídlu, nezná mezí. Tak třeba: z pískového neboli janovského těsta vymodelujte kánoi a upečte. Vychladlou loď naplňte třešněmi podušenými v cukrovém roztoku, přidejte jahodovou zmrzlinu, ozdobte šlehačkou a podávejte! Takto nějak byly třešně servírovány Colerodo-Mansfeldovi, známému aristokratovi, jehož jméno je spojeno s dobříšským zámkem. Z třešní se dokonce připravuje i polévka, jejíž součástí je vinné šodó ze šlehaných syrových žloutků. A právě kvůli nim polévku přeskočíme a budeme se věnovat dalším, ne zcela obvyklým pokrmům. Rozpočty jsou většinou pro 4 – 6 osob.

Třešňový nákyp

500 g vypeckovaných třešní, 500 g tučného tvarohu, 5 lžic cukru, 5 lžic rozinek, 4 vejce, 2 vanilkové cukry, 1 lžíce Solamylu, 1/2 šálku mléka, 1 l vody, špetka soli, máslo na vymazání formy

Třešně povaříme ve vodě s cukrem a necháme dobře okapat. Žloutky spolu s vanilkovým cukrem zašleháme do tvarohu, kam ještě přidáme Solamyl rozmíchaný v mléce. Přimícháme rozinky, povařené třešně a nakonec opatrně vmícháme pevný sníh ušlehaný z bílků a ochucený špetkou soli. Hmotu dáme do máslem vymazané formy a pečeme

ve středně vyhřáté troubě (180 °C) asi 45 minut. Porce můžeme na talíři ještě pocukrovat nebo ozdobit šlehačkou.

Třešňová žemlovka

1/2 kg vypeckovaných třešní, 5 starších housek, 1 šálek mléka, 4 vejce, 100 g cukru,

1 lžička mleté skořice, 50 g mandlí, 4 lžíce másla, špetka soli, moučkový cukr na posypání

Housky pokrájíme na kostičky a pokropíme vlažným mlékem. Rozmícháme do nich žloutky, cukr a skořici. Vmícháme třešně, sekané mandle a z bílků ušlehaný, trochu osolený tuhý sníh. Žemlovku urovnáme do máslem vymazané formy a před pečením ještě povrch ozdobíme oříšky másla. Pečeme v dobře vyhřáté troubě. Upečenou žemlovku pocukrujeme a horkou hned podáváme. Dá se ovšem jíst i studená jako svěží moučník.

Třešňové clafouti (rychlý dezert čili svítek)

500 g vypeckovaných třešní (může být i kompot), 125 g hladké mouky, 4 vejce, 2 lžíce moučkového cukru, 6 dl mléka, 3 lžíce brandy, špetka soli, máslo na vymazání formy,

cukr na posypání

V misce rozšleháme mouku s vejci, cukrem a solí, přidáme mléko a směs vyšleháme na jemné těstíčko. Do vymazané formy nalijeme polovinu těsta, na něj urovnáme třešně a nalijeme zbytek těsta. Zbývá už jen pokropit brandy a péct asi 40 minut v dobře vyhřáté troubě. Hotový dezert nabude a dostane krásně zlatavou barvu. Podáváme horké ke kávě nebo čokoládě. Tento rychlý dezert lehce zvládnou i občasní chalupářští kuchtíci.

Smažené třešně s omáčkou Hoi sin

(pro 1 osobu) 1/2 šálku velkých vypeckovaných třešní, 2 lžíce kostiček kompotovaného ananasu, 1 vejce, 1/2 šálku hladké mouky, lžíce dezertního vína, špetka soli, špetka glutasolu, omáčka Hoi sin podle chuti, olej na smažení

Třešně a kostičky ananasu napícháme na slabé jehly. V misce vyšleháme z mouky, vejce, vína, soli a glutasolu hustší těstíčko. V něm obalujeme připravené jehly s ovocem a rychle osmažíme na oleji. Podáváme horké s omáčkou Hoi sin (běžně se prodává, ale lze i nahradit běžnou sójovou omáčkou).

Tvarohový krém s třešněmi

500 g vypeckovaných třešní, 500 g tučného tvarohu,

2 dl červeného vína, 3 lžíce cukru, 100 g cukru, vanilkový cukr, 1/2 l šlehané smetany,

6 celých třešní, čokoládové hoblinky na ozdobu

Třešně podusíme v červeném víně, oslazeném 3 lžícemi cukru. Necháme vychladnout a okapat. Tvaroh rozšleháme s cukrem, polovinou šlehačky a vanilkovým cukrem. Měli bychom získat jemný krém, kterým naplníme spodek dezertních pohárů. Přidáme třešně a opět navrstvíme ušlehaný tvaroh. Poháru vytvoříme šlehačkovou čepici, kterou přizdobíme jednou třešní a čokoládovými hoblinkami. Děti se nad takovou krásou roztleskají. Chlapská část chalupy si nakonec také dá říct!

Dobrou chuť!

FOTO 1 – Třešňová žemlovka

FOTO 2 – Tvarohový krém s třešněmi

FOTO 3 – Nákyp s třešněmi

Třešně ohlašují léto