Trendy v plynových kotlech
Nabídka plynových kotlů je rozmanitá a pro mnoho lidí i poněkud nepřehledná. Určitě však stojí za to zorientovat se v ní a vybrat si kotel, který bude umět přesně to, co od něj očekáváte.
Rozměry, výkon, vzhled či způsob ohřevu vody jsou častá, ale zdaleka ne jediná kritéria, podle nichž kotel většinou vybíráme. Zatímco u novostavby obvykle vycházíme z projektové dokumentace, pořízení nového kotle na chalupu už může být složitější z hlediska správného výběru optimálních parametrů.
Ve vašem okolí sice určitě najdete dostatek prodejců, kteří vám udělají nabídku na míru, ale není od věci vědět, co chcete, a nenechat si vnutit přístroj zbytečně výkonově předimenzovaný, příliš drahý nebo naopak nedostatečně vybavený.
Umístění, spalování, ohřev
Spousta lidí začíná při výběru kotle požadavkem na velikost a umístění, protože možnost ušetřit místo vypadá alespoň na první pohled jako rozumné řešení. Vedle klasických stacionárních (tzn. na podlaze stojících) kotlů existuje i řada variant nástěnných přístrojů. Obě řešení mají svoje výhody, ale uvádí se, že robustnější stacionární kotle se snadněji začlení do starších topných systémů s většími vodními objemy. U stacionárního kotle je zapotřebí počítat s většími nároky na prostor, ale vzhledem k jeho bezprašnému provozu není nutné vyčleňovat místnost určenou pouze pro něj. Pokud se ostatně mění pouze kotel za modernější typ, ale začleňuje se do stávající topné soustavy ve starším domě, je jeho umístění obvykle dané. Ale vaše topení dnes pravděpodobně bez problémů zvládne i závěsný kotel. A to pak můžete i nějaké místo ušetřit.
Pořízení tzv. kombinovaného kotle připadá v úvahu v případě, že ho budete chtít využívat i k ohřevu teplé vody. Zatímco výrobky s průtokovým ohřevem vody připravují pouze teplou vodu k okamžité spotřebě, dražší a komfortnější kotle s výhřevným zásobníkem fungují srovnatelně s elektrickým či plynovým bojlerem.
Výhody kondenzace
Důležitým údajem je u kotle způsob spalování plynu v hořáku (atmosférické a přetlakové), ale i druh přenosu tepla hořákem, podle nějž se tyto plynové spotřebiče dělí na konvenční a sálavé.
Pravděpodobně každého bez výjimky však zajímá míra úspornosti, a proto jsou při výběru kotle jedním z nejdůležitějších kritérií náklady na jeho provoz. Princip úspornosti jakéhokoli vytápění lze jednoduše popsat tak, že čím nižší je teplota odcházejících spalin, tím lépe je využívána teplota z hořáků pro samotné vytápění. Čím méně tepla odejde komínem, tím víc ho zůstane doma. Podle schopnosti využití tepla při spalování plynu se tedy kotle dělí na klasické (atmosférické) a kondenzační.
Zvláště po omezení prodeje některých typů nekondenzačních kotlů v důsledku ekologických směrnic EU jsou v současné době považované za progresivní trend zejména kotle kondenzační. U těch se – zjednodušeně řečeno – hospodárně využívá teplota spalin, které by jinak „vyletěly komínem.“ Předehřívají topnou vodu, která se pak dohřeje v kotli na požadovanou teplotu. Teplota spalin se pohybuje v rozmezí 40–90 °C.
Princip kondenzace vyžaduje, aby byly výměníky vyrobeny z antikorozního materiálu, což samozřejmě prodlužuje životnost topidla. Vůči korozi musí být odolná i konstrukce komína.
Jak správně vybrat
Nabídka kondenzačních kotlů v současné době zahrnuje přístroje vhodné pro klasické (ústřední) vytápění radiátory, ale i pro podlahové či stěnové vytápění. Při výběru vhodného kotle pro váš dům či chalupu se můžete řídit i účinností jednotlivých druhů topidel. Účinnost klasického kotle dosahuje v nejlepších případech 84 %, u kondenzačních kotlů se uvádí až 98 % a můžete se setkat i s údajem, přesahujícím 100 % (resp. až 109 %). Toto číslo však vychází z výpočtu, u nějž se používá hodnota výhřevnosti paliva. Za fyzikálně správný je však považován výpočet, který bere v úvahu hodnotu tzv. spalného tepla. V tom případě platí už zmíněný údaj těsně pod 100 %, který je pro srovnání s účinností dalších typů kotlů objektivnější.
Důležitý je však především výkon, ale – jak už jsme v našem časopise mnohokrát uváděli – nemusí být vždy správné volit u jakéhokoli topného zařízení výkon maximální, což platí i pro kotle.
Obecně by se měla hodnota výkonu odvíjet od požadavku docílit v obytném prostoru tepelnou pohodu za všech okolností, tedy při nízkých i vyšších venkovních teplotách. Řekneme-li to jednoduše, musí být kotel schopen dostatečně vytápět dům i za extrémně nízkých teplot bez toho, aby se neustále pohyboval na hranici svých možností. A zároveň musí být vybaven dostatečně „chytrým“ systémem regulace v případě, že postačí pouze úsporné vytápění za vyšších venkovních teplot nebo případné temperování místností v době vaší nepřítomnosti.
U plynových kotlů se tato schopnost nazývá výkonovou modulací a u kvalitních moderních přístrojů probíhá po zadání požadovaných parametrů automaticky a bez dalšího složitého nastavování podle momentální tepelné situace. Je to důležité, protože i nejvýkonnější kotel pracuje v tuzemských podmínkách v průměru na 15 až 50 % svého nominálního (tzn. pro konkrétní typ výrobku uváděného) výkonu po ¾ topného období. Ideální je, když přístroj umožňuje nastavení plynulé regulace už od 10 % procent svého nominálního výkonu.
Důležité je rovněž připomenout, že čím jsou možnosti automatické výkonové modulace širší, tím je provoz kotle plynulejší, vytápění je rovnoměrné a topidlo není zatěžováno zbytečným cyklováním (častým spínáním a vypínáním), jež způsobuje rychlejší opotřebení některých částí.
Výhody a nevýhody
- Klasický (nekondenzační) kotel je oproti kondenzačnímu méně účinný, bývá však levnější. Stacionárním (stojacím) typem snadno nahradíte dosluhující přístroj v kotelně a někdy je vhodnější pro staré a předimenzované systémy s vyšší teplotou a větším množstvím využívané vody. A pozor: i pořízení nového „obyčejného“ nového kotle přinese úsporu až 15 % oproti nákladům, které jste platili za provoz starého kotle.
- Kondenzační kotel je úspornější, má vyšší účinnost a univerzální použití ve všech obvyklých topných systémech. Využívá k provozu i část tepla odcházejících spalin, čímž ještě snižuje náklady na provoz. Vyžaduje kvalitní komín i odvod kondenzátu, oproti klasickému kotli bývá dražší.
Text: Richard Guryča
Foto: Archiv firem a Shutterstock