Tradiční jedlé dekorace
Při tvorbě vánočních dekorací se můžeme inspirovat těmi, které tradičně zdobily chalupy našich předků. Většina má navíc tu výhodu, že je po svátcích můžeme sníst.
Třípatrový vrkoč na stole doplňuje na poličce panáček ze sušeného ovoce
Hezké i chutné
Sušené ovoce je vhodným materiálem pro tvorbu postaviček a zvířátek, které ozdobí sváteční stůl. A po Vánocích si na nich smlsneme!
Krásnou dekorací na stůl je vrkoč. Základ tvoří věnec z kynutého těsta, nad ním může být ještě jeden nebo dva menší, na vrcholu je bochánek nebo jablko. Vše je spojeno špejlemi s navléknutým sušeným ovocem do vysoké pyramidy. Do věnce a jablka jsou zapíchány zelené větvičky, sušené ovoce na špejlích nebo přírodniny
Panáčci a zvířátka ze sušeného ovoce se nejvíc líbí dětem. Využijeme hlavně sušené švestky, spojujeme je špejlí nebo párátky. Zvláště čerti z nich bývají povedení
TEXT: Iva Tvrzová
FOTO: Pavel Veselý (z vánoční výstavy v pražské Betlémské kapli)
Tradiční jedlé dekorace