U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
To je vůně!
Kategorie: Kouzlo zahrady 2006 – dobroty | Autor: Martina Lžičařová
Co to voní? Stačí se podívat na obrázky – a už jsme doma! Tedy vlastně na zahradě. K létu a pohodě grilování masa, ryb a zeleniny pod širým nebem patří. A sejde-li se dobrá společnost a také dost piva či vína k těm opečeným pochoutkám, může se dýchánek protáhnout až do rána.
Pro pořádek si zopakujme, že grilování je jednoduchou metodou opékání masa, ryb a zeleniny nad otevřeným ohněm či žhavými uhlíky na mřížce či roštu. Při tepelné úpravě jídlo absorbuje vůni kouře a dostává báječnou podmanivou chuť, která v nás vzbuzuje nadšení! Hlavním předpokladem pro grilování ale je – mít gril!
Na čem grilovat?
Vybírat lze z grilů na dřevěné uhlí, plynových a elektrických. Nejlevnější jsou přenosné kovové grily na dřevěné uhlí, které stojí pár set korun. Aby tuk z masa neskapával přímo do ohně, odkud se pak uvolňují karcinogenní látky, je vhodné tento tip grilů doplnit miskami nebo hliníkovými fóliemi, které šťávu zachytávají.
U plynových grilů je možné regulovat teplotu, a tak je tepelná úprava potravin na nich mnohem zdravější než na předchozím typu. Kromě toho, že se jídla dají připravovat na dřevěném uhlí, lze volit i další variantu a rozpálit lávové kameny. Ty dokonce vydrží až dvě sezony grilování!
Elektrické grily se hodí víc do interiérů než na terasu, ale je možné je také použít. V takovém případě zajistíme, aby o šňůru vedoucí k zásuvce nikdo nezakopl. Na elektrickém grilu je úprava pokrmů ze všech jmenovaných variant jednoznačně nejzdravější, chybí ale ta typická kouřová vůně!
***
Pro mlsné jazýčky
* Maso předem vykostěte! Ve špatně propečených místech kolem kostí by mohly zůstat bakterie salmonely.
* Lehce naklepané plátky masa předem naložte do marinády z oleje, koření a bylinek. Po opečení budou křehčí a chutnější.
* Kromě masa připravte na grilu zeleninu nebo ovoce. Nejchutnější jsou rajčata, papriky, cuketa (zvlášť když ji předem naložíte do česnekové marinády) a plátky ananasu.
* Maso obracejte kleštěmi či lopatkou, jakmile je propíchnete vidličkou, vyteče z něj chutná šťáva.
* Ryby připravujte jen zabalené do alobalu nebo je vložte do speciálního drátěného košíku ve tvaru ryby. Můžete je také grilovat zavinuté do vinných listů.
* Nezapomeňte včas připravit bylinková másla a pikantní omáčky. Pokud nevěříte svému kuchařskému umění, kupte hotové směsi s návodem na jejich použití.
Popisy k obrázkům
Pochoutky, které na tepelnou úpravu teprve čekají, je lepší schovat před hmyzem pod kovový poklop (Schäfer Boutique)
Domácí udírna ANUKA je zajímavou alternativou ke grilování (Able electronic)
Plynový gril GRILLADERO má šikovnou horní odkládací mřížku (Campingaz)
Na robustním podvozku s velkými kolečky trůní kulatý gril na plyn s poklopem BARCELONA 570. Jen vyjet hodovat do terénu! (Able Electric)
Autor fotografií: FOTO CAMPINGAZ, SCHÄFER BOUTIQUE, ABLE ELECTRONIC