U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
To je ono!
Kategorie: Kuchyně | Autor: JA
Že náš národ jako jeden muž jí málo ryb, to snad ví už každé malé dítě. Byly o tom popsány stohy papíru a nejeden lékař o tomto problému vedl dlouhé proslovy, až ho z toho rozbolela sanice. My však nechceme opakovat notoricky známou skutečnost, že rybičky jsou zdravé a že bychom jich měli mít na jídelníčku víc, než máme. Vycházíme spíš z toho, že zdvižený prstík a mentorování může naopak vést k pravému opaku. Takže klidně papejte, co uznáte za vhodné a naši inspiraci berte pouze jako vyzkoušenou dobrůtku. Jak s tím naložíte, to už je jen vaše věc. Kousky jakýchkoli druhů ryb, dostupných na českém trhu nebo v českých řekách a rybnících, očistíme, opereme a necháme vykapat. Poté je obalíme v mouce, vajíčku a strouhance a opečeme na oleji do zlatova. Takové malé rybí řízečky. Pak si však musíme udělat lák, jehož množství je dáno kvantem ryb. Abychom se měli čeho chytit, řekněme, že třeba k 1 litru octa přidáme 2 litry vody, 1 lžíci soli, 4 bobkové listy, několik kuliček pepře a nového koření. Lák necháme povařit a poté vychladnout. Do sklepa si zajdeme pro zavařovací láhve, ideální jsou třílitrovky, a do nich vkládáme rybí řízečky. Jednotlivé vrstvy prokládáme kolečky syrové cibule. Naplněnou nádobu přelijeme studeným lákem a uložíme do chladu. Asi za týden máme hotovou chuťovku, kterou nám bude každý závidět.