Tajemství zeleného čaje
Zelený čaj je lidstvu znám více než 4 000 let. Pravidelnému pití tohoto nápoje se přisuzuje blahodárný vliv na naše zdraví. V čem tkví zázračné účinky?
Zelený čaj pochází ze stejné mateřské rostliny jako černý čaj a tou je čajovník čínský. Rozdíl v chuti a obsahu látek mezi jednotlivými druhy čajů však závisí na dalším způsobu zpracování listů čajovníku. Při výrobě čaje se sklizené listy nechají krátce zavadnout. Pak následuje rolování a oxidace (též fermentace), tedy biochemická reakce, kdy enzymy uvolněné z buněk způsobují oxidaci pomocí vzdušného kyslíku. Právě tato fáze je klíčová součást výroby čaje a závisí na ní nejen chuť, ale i aroma a barva nápoje. Doba oxidace také ovlivňuje to, o jaký typ čaje se bude jednat (bílý, zelený nebo černý čaj).
V čem spočívá jeho výjimečnost
Vědecký tým ve Spojených státech amerických, který se věnuje zkoumání zeleného čaje, zjistil, že obsahuje katechin, který odborníci nazvali Epigallokatechin-3-Gallat, tedy EGCG. Výsledky studie o něm tvrdí, že EGCG působí preventivně u řady onemocnění, a dokonce některá z nich umí léčit. Podle nich má tato speciální substance také schopnost blokovat rakovinný enzym zvaný urokináza. Ten produkují rakovinné buňky a s jeho pomocí napadají živou tkáň, aby mohly růst a rozmnožovat se. Ovšem zelený čaj nemá pozitivní vliv pouze při předcházení vzniku nebo léčbě rakoviny, ale i při mnoha dalších zdravotních problémech. EGCG má údajně též podpůrný vliv při prevenci degenerativními onemocněními mozku, jako jsou Alzheimerova, Parkinsonova a méně známá Huntigtonova choroba. Kromě těchto převážně geneticky podmíněných nemocí chrání zelený čaj také před vznikem mozkových mrtvicí. Pití zeleného čaje navíc podporuje normální činnost kardiovaskulárního systému a napomáhá udržení vyrovnané hladiny cholesterolu v krvi. Velmi diskutovaný je pak jeho účinek při spalování tuků.
Funguje studený i horký
Zelený čaj je také bohatým zdrojem antioxidantů, jež pomáhají chránit buňky v těle před tzv. oxidačním stresem a předcházet tak závažnějším onemocněním. Řada antioxidantů si ale příliš nerozumí s horkou vodou, která je může částečně zničit, stejně jako například vitamin C. Antioxidační kapacita zeleného čaje je však geniální právě v tom, že je širokospektrální a vhodná jak pro studené, tak i horké použití.
Důležité vitaminy i minerály
Množství vitaminů obsažených v zeleném čaji není vůbec zanedbatelné. Najdeme v něm kupříkladu vitamin B1, B2, B3, vitamin C a E. Dostatek vitaminů je důležitý pro správnou funkci nervové soustavy, pro kvalitu vazivových tkání kostí a zubů, na podporu obranyschopnosti organismu nebo pro urychlení hojení pokožky. Výši denní dávky vitaminů, kterou lze získat ze zeleného čaje, však není jednoduché určit. Záleží na typu konkrétního čaje i na kvalitě sklizně, sušení a skladování. Každý čaj i značka se od sebe liší – a obsah účinných látek tím pádem také.
Zelený čaj je rovněž bohatým zdrojem minerálních látek, například draslíku, vápníku, fosforu, manganu, mědi, zinku a fluoru. I ony se podílejí na správném fungování nervové a svalové soustavy a na kvalitě kostí. Čaje včetně zeleného obsahují v menším množství kofein (dříve nazývaný tein). Ten je známý tím, že povzbuzuje a podporuje činnost centrální nervové soustavy. Oproti kofeinu obsaženému v kávě však jeho účinek nastupuje pozvolna a působí dlouhodobě.
Jak na správnou přípravu zeleného čaje
U sypaného zeleného čaje se doporučují dva gramy na 120 ml vody, pokud ho chceme o trochu více, pak čtyři gramy na 250 ml vody. Zelený čaj zaléváme vodou o teplotě 60 až 75 stupňů Celsia, louhujeme 30 sekund a pak zchladíme. Příprava zelených čajů se však může mírně lišit podle jednotlivých druhů, takže jiný návod doporučuje přivést vodu k bodu varu, zchladit ji na 60 až 80 stupňů Celsia a pak zalít lístky zeleného čaje v poměru 1,5 dl na jednu lžičku. Doba louhování je dvě až tři minuty.
Text: Gabriela Zelinková
Foto: Shutterstock