Středomořská kuchyně
Chcete si připomenout jídla, na kterých jste si pochutnali o některé letní dovolené u Středozemního nebo třeba u Jaderského moře? Nebo se na takovou dovolenou teprve těšíte? Při přípravě středomořské kuchyně doma nebo na chalupě vám pomohou některé přípravky a ingredience, které můžete koupit i v našich obchodech. Například směs koření Podravka, připravovaná v různých variantách ze směsi kvalitní zeleniny a vybraných bylinek, přispěje k dokonalé chuti vašeho pokrmu. Víte, že se vyrábí už téměř šedesát let? Zkuste některý z následujících receptů. Množství surovin je na 4 porce.
Džajpur karí
4 ks kuřecích prsou
6 ks jablek
50 g másla
150 g cibule
150 g mrkve
80 g petržele
1 polévková lžíce Podravka Asie
100 ml smetany
Příprava:
Jablka zbavená jádřince pečeme společně s máslem zhruba na 170 °C po dobu asi 20 minut. Mezitím si nakrájíme cibuli, mrkev a petržel. Nejdříve si orestujeme cibuli a až bude nazlátlá, přidáme mrkev, petržel a vše orestujeme společně. Podlijeme vodou a dusíme do měkka. Přidáme pečená jablka a vše rozmixujeme. Okořeníme Podravkou Asie, krátce povaříme a následně omáčku zjemníme vmícháním smetany. Kuřecí prsa osmažíme, až bude maso měkké, okořeníme Podravkou Asie a ještě krátce podusíme. Karí podáváme ideálně s jasmínovou rýží.
Baklažány plněné kuskusem a pečenou zeleninou
½ šálku kuskusu
1 šálek vody
1 polévková lžíce Podravka Středomořská
2 barevné papriky
1 velká cibule
1 mrkev
1 cuketa
6 baklažánů
nadrobno nasekaná petrželová nať
máta
olivový olej
sůl
pečicí papír
Příprava:
Do vody nasypeme směs koření Podravka Středomořská a přivedeme k varu. Do takto připraveného vývaru vmícháme kuskus, přikryjeme a necháme 15 minut odstát. Během této doby 3x promícháme vidličkou. Troubu předehřejeme na 200 °C. Zeleninu pokrájíme na kostky a lehce osolíme. V pánvi rozehřejme olivový olej a nakrájenou zeleninu na něm za občasného míchání opékáme 5 minut. Zelenina však musí zůstat křupavá. Pánev odstavíme a po vychladnutí zeleninu smícháme s kuskusem, mátou a petrželovou natí. Baklažány s odkrojenými konci nakrájíme na stejně velké asi 6 cm dlouhé válečky, jejichž vnitřek vydlabeme lžičkou. Takto připravené baklažány naplníme hotovým kuskusem a vložíme do pekáče, který zakryjeme pečicím papírem nebo alobalem. Dáme do trouby a pečeme asi 20 minut. Hotové baklažány podáváme se salátem. Stejným způsobem můžeme připravovat i rajčata nebo cukety.
Paella s kuřecím masem
300 g kulatozrnné rýže Lagris
1 polévková lžíce Podravka s česnekem
1 balení (300 g) mražených mořských plodů
2 kostky Slepičího bujónu Podravka
400 g vykostěného kuřecí masa
1 středně velká cibule
1 šálek mraženého hrášku
1 červená paprika
1 stroužky česneku
5 polévkových lžic olivového oleje
šafrán
Příprava:
Kuřecí maso nakrájíme a posypeme Podravkou s česnekem. Na rozehřátém olivovém oleji opečeme nakrájenou cibuli a přidáme ochucené kuřecí maso. Za občasného míchání dusíme a podle potřeby podléváme vodou. Troubu rozehřejeme na 170 °C. Kostky bujónu vložíme do 1 l vroucí vody a vaříme 3 minuty. Takto připravený bujónový vývar přidáme do pánve spolu s rýží, šafránem, nakrájenou paprikou, prolisovaným česnekem a mořskými plody. Přivedeme k varu a podle potřeby osolíme. Takto připravenou směs vaříme na mírném plameni za častého míchání až do zhoustnutí, kdy se rýže začne lepit na dno pánve. Pánev přikryjeme, vložíme do trouby a dusíme přikryté asi 20 minut. Během této doby čtyřikrát promícháme vidličkou a těsně před koncem přidáme hrášek. Paellu podáváme se zeleninovým salátem.
Dobrou chuť!
TEXT: REDAKCE
FOTO: PODRAVKA