U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
SPRÁVNÝ HRNEC
Kategorie: Kuchyně | Autor: IVA TVRZOVÁ
Výběr materiálu záleží na zvyklostech, ale i na tom, jaký pokrm a jak připravujeme. Kvalitní potravinářská ocel CrNi 18/10 se hodí na vaření, smažení, dušení. Stejně tak smaltovaná ocel, ale smalt je náchylnější na připalování. Těžká litina je výborná na smažení a pečení. Varné sklo a keramika jsou nejlepší na zapékání, dušení a pečení v troubě nebo mikrovlnce. V kovovém nádobí s nepřilnavým povrchem Teflon se nic nepřipeče.
Dno má být silné sendvičové – akumuluje a dokonale přenáší teplo, naprosto rovný povrch se v celé ploše dotýká elektrické nebo sklokeramické plotýnky – zkracuje se doba vaření a šetří energie. Ucha nesmí pálit – u kovových musí být přerušen tepelný most, plastová a dřevěná nesmí nad oheň ani do trouby. Přes pokličku z bezpečnostního skla můžeme sledovat průběh vaření. Pro přípravu některých potravin, např, těstovin, je šikovným pomocníkem vložený drátěný košík, pro vaření v páře (zelenina, ryby) zas dírkovaná vložka.
Popisy k obrázkům
Autor fotografií: FOTO: FISSLER A AVOKÁDO