Správně vychlazená láhev
Požitek z dobrého vína můžeme správným servírováním přivést k dokonalosti nebo naopak úplně pokazit. Pro plné rozvinutí všech vlastností chuti i vůně je nejdůležitější při podávání udržovat jeho správnou teplotu.
Při jaké teplotě vína nejlépe vynikne jeho chuť a vůně?
- Sekty, šumivá vína a aperitiv podáváme při teplotě 4–8 °C.
- Sladší bílá vína pijeme při teplotě 8–12 °C.
- Pro suchá bílá vína je ideální teplota podávání 9–11 °C.
- Růžové víno si nejlépe vychutnáme při teplotě 10–13 °C.
- Polosladká či lehčí mladá červená vína podáváme při teplotě 13–16 °C.
- Sladká, starší a těžká vína servírujeme při teplotě 16–19 °C.
Text: Veronika Cerhová
Foto: se svolením firem Designpropaganda, Nostalgiamarket, WestwingNow, KARE, Flangi, iFantazie