U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Specialita

Kategorie: Vaříme | Autor: LI

Nic ve zlém, ale na venkovských farách si nikdy nevedli špatně. Pilní věřící snášeli, co se dalo a pan farář míval k duchovním starostem i starost docela světskou. Tou byla péče o jazýček, kterou zručná kuchařka dokázala skvěle uspokojit. Za dlouhou řadu let by se daly posbírat stovky vynikajících receptů na úpravu masa, zeleniny i ovoce, receptů na skvělé moučníky a přílohy. Faráři však svá tajemství bedlivě střežili. Přesto se občas i z fary nějaký ten recept vynesl. Díky tomu si dnes můžeme připravit pokrm, který nás určitě povznese.

Kachna na medu

Očištěnou kachnu osolíme, trochu okmínujeme a dáme do trouby péct obvyklým způsobem. Mírně podléváme vodou a během pečení sbíráme přebytečné sádlo. Nezapomínáme ji otáčet a střežit, aby se jí nepotrhala kůžička. Když je kachna téměř upečená, přidáme k ní jablka zbavená jádřinců, ale ve slupce. Kachnu přitom potřeme trochou medu rozmíchaného v bílém víně. Tímto zásahem bude mít krásnou zlatou barvu. Mezitím si v troše vody rozvaříme hrst čerstvých nebo sušených šípků. Přidáme k nim šálek medu, ještě povaříme a přecedíme. Místo šípků můžeme použít i šípkové víno, které svaříme s medem. Nemáme-li ani šípky, ani šípkové víno, pomůžeme si některým druhem vína typu sherry. Hodí se i čínské rýžové víno. Upečenou kachnu běžným způsobem naporcujeme a jednotlivé díly přeléváme horkou medovou omáčkou. Obkládáme pečenými jablky. Jako přílohu volíme vařené brambory, které mastíme vypečenou šťávou z kachny. Jedno jídlo má tedy několik chutí. Jde o pokrm rafinovaný a přitom nepříliš složitý. Je význačný i tím, že byl v roce 1817 servírován na děkanství ve Dvoře Královém u příležitosti návštěvy archiváře českého muzea pana Vácezslava Hanky. Protokol sepsaný o padesát let později s kostelníkem panem Šafrem uvádí, že mimo jiné byla k obědu kachna s medem. A právě po tomto obědu nalezl Vácezslav Hanka v kostelním sklepení rukopis Královédvorský.

Specialita