Snídejte zdravě
Zdraví člověka ovlivňuje z 60 % vnější prostředí, z toho 40 % tvoří strava. Prvním jídlem dne je snídaně, která by měla tvořit 20 – 25 % celodenního energetického příjmu.
Podle provedené studie si však pouze 48 % české a 52 % slovenské populace připraví snídani každý den. Alarmující situace se týká i dětí.
Pravidelná konzumace snídaně pomáhá zlepšovat zdravotní stav, dlouhodobě snižuje tendenci k rozvoji obezity a současně s tím i rozvoji některých civilizačních onemocnění – cukrovky, nemocí srdce, je významná i v prevenci nádorových onemocnění.
Nejpodstatnější roli v energetickém příjmu hrají sacharidy, které jsou zdrojem asi 65 % veškeré energie. Ideální stav je, když jsou sacharidy přijímány zejména v první polovině dne, tedy během snídaně, případně svačiny.
Co snídat
K snídani je vhodné volit sacharidy zejména v podobě škrobů (hlavně obiloviny), ale zároveň nezapomínat na dostatek vlákniny. Potravinami, které by měly být zařazovány do snídaní pravidelně, je mléko a mléčné výrobky, zejména zakysané, mezi něž patří i jogurty. Hlavním důvodem je zejména vysoký obsah plnohodnotných bílkovin a vápníku. Ten je nezbytně nutný pro tvorbu kostí a zubů. Vápník přirozeně se vyskytující v mléčných výrobcích je pro lidský organismus nejlépe vstřebatelný, a tedy využitelný. Kysané mléčné výrobky jsou vhodné i pro osoby trpící laktózovou intolerancí, protože mléčný cukr laktóza je v nich již rozštěpen a tudíž je eliminován důvod této nesnášenlivosti. Doporučený denní příjem mléčných výrobků jsou 3 porce. S jejich konzumací je nejlepší začít už ráno.
Jak vzniká jogurt
Jogurt vzniká prokysáním mléka, smetany nebo podmáslí či jejich směsí jogurtovou kulturou, která se skládá ze směsi dvou druhů bakterií, Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus. Výrobek musí obsahovat minimálně 10 miliónů živých mikroorganismů v 1 gramu na konci doby spotřeby. Sníme-li zakysaný výrobek, přijímáme jím vyprodukovanou kyselinu mléčnou, pH trávicího traktu se okyselí a zlepší tak podmínky pro bakterie člověku prospěšné, zatímco zkomplikuje působení bakteriím, které by nám mohly škodit.
Jogurt může zrát v procesním tanku, nebo přímo v kelímku. Pro ten první je charakteristická krémovitá, hladká a lesklá konzistence. Struktura jogurtu zrajícího přímo v kelímku je hustá, lámavá a na lomu nepravidelná, s jemně nakyslou chutí.I když se konzistence i chuť při těchto technologiích liší, výživové vlastnosti obou typů výrobku jsou při stejném složení zcela identické.
Dobroty z jogurtu
Jogurty ale jsou nejen skvělou snídaní nebo svačinkou. Jsou vhodné i pro přípravu chutných a zdravých dezertů pro nečekanou návštěvu nebo příjemnou chuťovku na večer. Příprava navíc zabere jen chvilku.
Jogurtový dezert
- jedno dvoubalení Activie bílé Zrající v kelímku (2x 120
- 4 – 5 lžiček medu
- 1 balení piškotů
- ovoce podle chuti
- kysaná smetana na ozdobu
Na dno středně velké misky vyskládáme piškoty. Na ně postupně rozetřeme vrstvu jogurtu, pokapeme lžičkou medu, naskládáme na plátky nakrájené ovoce, potom další vrstvu piškotů, znovu rozetřeme jogurt, pokapeme medem, přidáme ovoce a takto pokračujeme až po okraj misky. Připravený dezert dáme vychladit do ledničky. Vychlazený dezert vyklopíme, ozdobíme kysanou smetanou a ovocem a ihned podáváme.
Ředkvičková pomazánka s vajíčky a petrželkou
- 4 lžíce bílého jogurtu Activia Zrající v kelímku
- 4 vejce
- 1 větší cibule
- 300 g ředkviček
- 130 g lučiny
- petrželka
Vajíčka uvaříme na tvrdo. Ředkvičky nastrouháme nahrubo a vymačkáme z nich přebytečnou vodu. Přidáme nahrubo nastrouhaná zchladlá oloupaná vejce, lučinu, 4 lžíce Activie bílé Zrající v kelímku, na jemno nakrájenou cibuli a nasekanou petrželku. Vše důkladně promícháme. Mažeme na pečivo, ozdobíme plátky ředkviček.
TEXT: REDAKCE
FOTO: ARCHIV DANONE