Sladké koláče
Pohoštění pro návštěvu, zákusek k odpolední kávě nebo zpestření snídaně. Příležitostí, kdy je potřeba vykouzlit během pár okamžiků skvělý moučník, je celá řada. A tak se vyplatí mít v záloze pár osvědčených receptů.
Kynutý koláč se švestkami
- 250 g hladké mouky, 125 ml vlažného mléka, 1 vejce, 50 g másla, 50 g cukru, 12 g droždí, 1 lžíce rumu, špetka soli, 500 g očištěných a vypeckovaných švestek
Z mléka, cukru, kvasnic a dvou lžic mouky vytvoříme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít. Ke kvásku přidáme vejce, rozpuštěné zchladlé máslo, zbylou mouku, rum a sůl a vypracujeme těsto. Zakryté utěrkou jej necháme přibližně hodinu kynout. Po vykynutí těsto rozválíme na plech vyložený pečicím papírem a poklademe ovocem. Pečeme v troubě vyhřáté na 170–180 °C do zlatova.
Voňavý perník na plech
- 3 hrnky hladké mouky, 1 hrnek krupicového cukru, 1 hrnek oleje, 2 vejce, 2 lžíce kakaa, 2 hrnky mléka, kypřicí prášek do pečiva, 1 lžíce perníkového koření, 200 g čokolády na vaření, 1 lžíce másla, 100 g nasekaných ořechů
Troubu předehřejeme na 180 °C. Všechny ingredience v míse dobře promícháme a vlijeme do vymazané formy. Pečeme přibližně 45 minut. Po vyjmutí z trouby necháme zchladnout a připravíme polevu. Na mírném ohni rozpustíme nalámanou čokoládu a máslo. Polevu rozetřeme na povrch perníku a posypeme nasekanými ořechy.
Tvarožník
- Na těsto: 250 g hladké mouky, 150 g krupicového cukru, 150 g másla, kypřicí prášek do pečiva
- Na náplň: 250 g tvarohu, 120 ml mléka, půl balíčku pudinkového prášku, 80 g krupicového cukru, 100 ml rozpuštěného másla, 50 g rozinek, strouhaná citrónová kůra podle chuti
Mouku, cukr, máslo a kypřicí prášek zpracujeme v hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a necháme alespoň 30 minut odpočinout v lednici. Troubu předehřejeme na 200 °C. Po vyjmutí z chladničky těsto rozválíme a vyložíme jím koláčovou formu a na 10 minut dáme péct. Mezitím připravíme náplň smícháním tvarohu, mléka, cukru, másla, pudinkového prášku a na závěr přidáme strouhanou kůru a rozinky.
Náplň vlijeme na předpečený korpus a vložíme do trouby. Teplotu stáhneme na 160 °C a pozvolna dopékáme přibližně hodinu. Při podávání můžeme dozdobit čerstvým nebo kompotovaným ovocem.
Jogurtový koláč s jablky
- 250 g špaldové mouky, 80 g krupicového cukru, 150 g bílého jogurtu, prášek do pečiva, 100 g rozpuštěného másla, 2 vejce, 4 jablka
Jablka očistíme a zbavíme jádřinců a pokrájíme je na měsíčky. Troubu předehřejeme na 180 °C. V míse prošleháme vejce, cukr a máslo. Postupně přidáváme mouku, kypřicí prášek a jogurt. Těsto rozetřeme do vymazané koláčové formy a povrch ozdobíme krájenými jablky. Pečeme přibližně 40 minut dozlatova.
Rychlý borůvkový koláč
- 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 2 vejce, 1 kelímek smetany ke šlehání, 3 vejce, kypřicí prášek do pečiva, 3 hrnky borůvek
- Drobenka: 60 g hrubé mouky, 60 g krupicového cukru, 2 lžíce másla
Troubu předehřejeme na 180 °C. V míse smícháme mouku, cukr, vejce, smetanu a prášek do pečiva a vlijeme do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Povrch posypeme borůvkami a připravíme drobenku tak, že v misce přísady promneme mezi prsty. Posypeme jí koláč a vložíme do trouby. Pečeme asi 45 minut.
Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock