Sladké i slané velikonoční cupcaky
Velikonoční pečivo jednou trochu jinak. Zkuste upéct cupcaky a podle své chuti zvolte sladké nebo slané. Tyto minidortíčky se většinou zdobí barevnými krémy. Tentokrát je uděláme s velikonoční dekorací.
Cupcaky, stejně jako muffiny, je nejlepší péct rovnou v papírových košíčcích, které ale ještě vložíme do plechu na muffiny. Vždy je lepší zvolit kombinaci košíčků a plechu – pojistíme si tím správný tvar cupcaků. Košíčky plníme těstem vždy jen do 2/3 jejich obsahu.
Jarní zajíčci (na cca 12 kousků)
Těsto:
85 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
100 g cukru krystal
2 velká nebo 3 menší vejce
145 g hladké mouky
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
špetka soli
45 ml plnotučného či kokosového mléka
50 g strouhaného kokosu
kokosové mléko na namočení kokosu
Krém:
150 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
100 g moučkového cukru
40 g bílé čokolády
Na ozdobu:
100 g strouhaného kokosu
12 rozinek
20 kusů marshmallow
Předehřejeme troubu na 180 °C. Strouhaný kokos namočíme do kokosového mléka. Smícháme mouku s kypřicím práškem a solí. V jiné míse vyšleháme tuk s cukrem do hladké pěny a postupně přidáme všechna vejce. Přisypeme mouku a vše vyšleháme do hladkého těsta. Nakonec přidáme namočený kokos a vše smícháme. Košíčky naplníme těstem. Pečeme cca 20 minut. Po vytažení z trouby necháme vychladnout.
Ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu. V dalším míse vyšleháme tuk s moučkovým cukrem, nakonec přidáme rozpuštěnou čokoládu a vše promícháme. Než se nám rozpustí čokoláda na vodní lázni, nakrájíme si marshmallow na několik plátků, ze kterých budeme vytvářet uši a tváře zajíčků. Lžící navrstvíme na cupcaky krém a posypeme strouhaným kokosem. Do krému vtiskneme uši a tváře z plátků marshmallow. Nos z kuličky marshmallow a z rozpůlených rozinek oči. Vše je důležité dát do ještě nezatuhlého krému.
Veselí krocani (na cca 12 kousků)
Těsto:
113 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
130 g třtinového cukru
3 vejce
60 ml mléka 100 g hladké mouky 95 g polohrubé mouky
špetka soli
1,5 lžičky kypřicího prášku do pečiva
150 g pravé čokolády 70%
70 ml smetany 33%
Krém:
115 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
170 g pravé čokolády 70%
Na ozdobu:
lentilky
větší čokoládové bonbóny na hlavičku
kousek kandovaného ovoce
Předehřejeme troubu na 175 ˚C. Tuk vyšleháme, až změkne. Přidáme cukr a šleháme do hladké pěny. Postupně přidáme vejce. Přisypeme polovinu moučné směsi s pečicím práškem a solí, přilijeme mléko a vsypeme druhou polovinu sypkých surovin. Čokoládu se smetanou rozmícháme na sporáku do hladké hmoty a vychladlou přimícháme do těsta. To rozdělíme do papírových košíčků. Pečeme 17–20 minut, hotové těsto by se nemělo lepit na pejli.
V rendlíku rozpustíme tuk s kousky čokolády, mícháme, dokud nevznikne hladká hmota. Necháme chvíli vychladnout. Vychladlým krémem potíráme cupcaky a zdobíme lentilkami do podoby krocanů. Zobáček bude z kandovaného ovoce.
Slané cupcaky à la velikonoční nádivka
Těsto:
4 vejce
250 g anglické slaniny nebo uzeného masa
50 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
4 rohlíky
150 ml mléka
3 lžíce hrubé mouky
2 hrnky zelených bylinek, kopřiv, jarních cibulek a čerstvého špenátu
sůl a pepř
Krém:
500 g čerstvého krémového sýra
100 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
nasekané zelené bylinky
Na ozdobu:
na tvrdo uvařená křepelčí vajíčka
zelené bylinky
kousky do křupava vypražené slaniny
Rohlíky jeden až dva dny staré nakrájíme na malé kostky, dáme do misky a zalijeme mlékem. Osolíme, opepříme a necháme asi 15 minut nasáknout. Přidáme žloutky a zamícháme. Vmícháme na kostičky pokrájené maso, hrubou mouku a nasekané bylinky. Přimícháme rozpuštěný tuk. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do směsi. Můžeme ještě lehce osolit a opepřit. Těsto dáme do papírových formiček na cupcaky. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C půl hodiny. Necháme úplně vychladnout.
Sýr vyšleháme se změklou Herou a dáme do zdobicího sáčku se špičkou. Ozdobíme vychladlé cupcaky. Nahoru položíme polovinu uvařeného křepelčího vajíčka, kousek bylinek a kostičku do křupava opražené slaniny.
TEXT: REDAKCE FOTO: UNILEVER