Sladké hrušky
Lahodná chuť hrušek je skvělým základem pro sladké dezerty, výborně se ale také hodí k aromatickým sýrům nebo k pečenému masu.
Obrácený koláč
Těsto: 170 g hladké mouky, 6 lžic studeného másla, 1 vejce, 1 lžička cukru, 1 lžíce vody, špetka soli
3 hrušky, 110 g másla a 100 g krupicového cukru na karamel
Mouku promícháme se lžičkou cukru a solí. Přidáme máslo a vypracujeme drobenku, do níž přilijeme vejce rozšlehané s vodou. Zpracujeme v hladké těsto, zabalíme do fólie a necháme v chladničce nejméně hodinu odpočinout. Poté těsto vyjmeme z chladničky, vyválíme na tenký plát a vložíme zpět do lednice. Dále rozpůlíme hrušky a vykrojíme jádřince. Pak si připravíme kulatou (nejlépe litinovou) pečicí formu, vymažeme ji máslem, vysypeme cukrem a rozložíme do ní připravené hrušky řezem dolů. Zakryjeme vychlazeným plátem těsta a ořízneme přebytečné okraje. Troubu předehřejeme na 220 °C. Formu postavíme na plotnu zapnutou na střední teplotu a hrušky s cukrem a máslem necháme pozvolna karamelizovat. Asi po 15 minutách, kdy už by hrušky pod těstem měly mít jantarově zlatavou barvu, formu přesuneme do předehřáté trouby a pečeme 15–20 minut. Po vyjmutí formy z trouby necháme koláč dvě minuty odpočívat, pak na formu položíme velký servírovací talíř a opatrně překlopíme.
Rizoto s nivou a hruškami
3 hrušky, 1 cibule, 3 lžíce másla, 250 g kulatozrnné rýže, 600 ml vývaru, 200 ml bílého vína, sůl, pepř, 200 g gorgonzoly, hrst nasekaných vlašských ořechů, 1 lžíce másla na opečení hrušek
Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na jemné plátky. Cibuli nakrájíme najemno a necháme ji v hlubší pánvi na másle zesklovatět, přidáme rýži a postupně přiléváme vývar a víno. Zmírníme teplotu, průběžně mícháme a podle potřeby doléváme tekutinu, dokud rýže nezměkne. Trvá to přibližně 15 minut. Mezitím rozpustíme lžíci másla na menší pánvičce a opečeme plátky hrušek. K rýži pak přidáme rozdrobenou gorgonzolu, osolíme, opepříme. Před servírováním posypeme nasekanými ořechy a navrch obložíme opečenými hruškami a zakapeme máslem s vypečenou šťávou.
Kakaový koláč s hruškami
370 g polohrubé mouky, prášek do pečiva, 500 ml smetany ke šlehání, 150 g krupicového cukru, balíček vanilkového cukru, 3 vejce, 3 lžíce kakaa, 100 g nasekaných vlašských ořechů, 6 zralých hrušek
Troubu předehřejeme na 180 °C. Hrušky oloupeme, rozkrájíme na čtvrtiny a zbavíme jádřinců. Smetanu vyšleháme s krupicovým i vanilkovým cukrem. Když lehce zhoustne, postupně přidáme vejce, mouku s kypřicím práškem a kakao. Nakonec opatrně vmícháme ořechy. Kulatou formu pečlivě vyložíme pečicím papírem, vlijeme do ní těsto a navrch klademe pokrájené hrušky. Pečeme v předehřáté troubě přibližně 30 minut.
Kotlety na hruškách
2 vepřové kotlety, 4 lžíce olivového oleje, tymián, rozmarýn, čerstvě mletý pepř, sůl, 1 hruška, 2 lžíce medu, citrónová šťáva podle chuti, 60 g másla
Kotlety potřeme olejem, osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a rozmarýnem. Hrušku rozpůlíme a odstraníme jádřinec. Zbylý olej vlijeme na pánvičku a spolu s polovinou másla rozehřejeme. Na rozpálený tuk opatrně vložíme maso a hrušky. Z každé strany opékáme 3–5 minut, podle velikosti kotlet. Potom maso i hrušky vyjmeme, zmírníme teplotu a k vypečené šťávě přidáme med, zbylé máslo a citrónovou šťávu podle chuti. Kotlety s hruškami přelité šťávou můžeme podávat například s pečenými bramborami.
Salát s modrým sýrem a hruškami
200 g listového salátu, 1 hruška, hrst opražených a nasekaných vlašských ořechů, 100 g nivy, 1 lžíce dijonské hořčice, 120 ml balzamikového octa, 50 ml olivového oleje, sůl
Nejprve si připravíme dresink vyšleháním dijonské hořčice, octa, oleje a soli. Listy salátu omyjeme a natrháme na kousky, sýr rozdrobíme a hrušku nakrájíme na jemné plátky. Vše opatrně smícháme, posypeme praženými ořechy a nakonec přelijeme připraveným dresinkem.
Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock