U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
SKLENKA PRO ZDRAVÍ
Kategorie: Víkend | Autor: JA
K podzimu neodmyslitelně patří vinobraní a s ním i následná výroba moku, který mnohému zprvu trpký zdá se. Leč po několika doušcích se na jazyku rozloží do příjemné chuti a můžeme vstřebávat paprsky slunce, které do sebe zrající hrozny přes léto vstřebaly. Odjakživa se navíc traduje, že červené víno je zdravější než bílé. To v poslední době potvrdila i studie dánského epidemiologického centra v Kodani. Prokázala, že lidé, kteří pravidelně (ovšem s mírou) pijí červené víno, jsou až o padesát procent více chráněni před rizikem infarktu. Červené víno totiž obsahuje polyfenoly, které neutralizují volné radikály, tedy látky podílející se na degeneraci buněk a stárnutí tkání. Víno se rozhodně nepije na žízeň a jeho konzumace by vždy měla být spíše jakýmsi společenským obřadem, ke kterému patří iumění víno servírovat. Zátku vytahujeme vždy jen velmi zvolna, aby se nevytvořily vzduchové bubliny. Po jejím vytažení otřeme ústí hrdla papírovým ubrouskem, abychom setřeli případně odrolené zbytky korku. Potom bychom otevřenou láhev měli vzít do složeného plátěného ubrousku, který může při nalévání zachytit kapky vína. Hostitel by měl nejprve odlít trochu vína do své skleničky, pak zleva dokola obsloužit ostatní a teprve jako poslední si dolít skleničku svou. Pokud dodržíte tyto zásady, jistě tím své známé mile překvapíte.