Šikovní pomocníci do kuchyně
Šikovné otvíráky, škrabky, struhadla, mlýnky a další náčiní usnadní vaření.
Sušené koření má mnohem výraznější aroma i chuť, když je čerstvě umleté. Proto by v kuchyni neměl chybět mlýnek – jeden nebo několik – na koření. Odlišují se mlýnky na pepř, sůl a bylinky, případně jiné speciální (např. na muškátový oříšek).
Vybrat si lze z mnoha tvarů i materiálů (průhledný nebo barevný akrylát, dřevo, nerezový kov). Mlýnky bývají i ve výrazných barvách, některé jsou přímo umělecky ztvárněny. Komu se nechce otáčet mlýnkem ručně, může zvolit elektrický (bateriový) pohon.
Loupání ovoce a zeleniny velmi usnadní škrabky s výkyvnou, ostrou planžetou. Ta může být umístěna podélně i příčně, každá vyhovuje na něco jiného. Dokáže odstranit z povrchu jen slaboučkou vrstvu a není třeba při tom vyvíjet velký tlak.
Efektní dlouhé proužky z ovoce či zeleniny snadno vytvoříme pomocí škrabky na ozdobné nudličky. Existuje mnoho typů dalších speciálních nožů a kráječů, které loupou, krájí či odstraňují jádřince z určitého ovoce či zeleniny.
Různé typy struhadel a kráječů se zaměřují na sýry. Na větší množství sýra, který má být delší dobu k dispozici a neměl by oschnout, je praktické struhadlo umístěné na uzavíratelné dóze. Pro malé množství se hodí lopatkovité struhadlo, kterým přejíždíme po sýru.
Současné otvíráky na konzervy s otočným mechanizmem a pákové vývrtky na víno jsou zas konstruované tak, aby nebyla potřeba velká síla, otevírání se maximálně usnadnilo a práce s nimi byla bezpečná.
Složitější náčiní, náročnější i na údržbu, se vyplatí pořídit si tehdy, pokud konkrétní surovinu zpracováváme častěji a ve větším množství. Jinak dáme přednost jednodušším a víceúčelovějším nástrojům.
www.dokuchyne.cz, www.fiskars.com, www.reproplast.cz, www.schaefer-boutique.cz
TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: ARCHIV FIREM