Sejeme ranou zeleninu

Zdroj: Shutterstock
Krátká vegetační doba raných odrůd nám dává možnost pochutnat si na první letošní zelenině velmi brzy. Předpěstováním sazenic můžeme čas sklizně ještě urychlit.
Již v únoru nebo na začátku března můžeme začít s předpěstováním různých druhů salátů, celeru, kedluben, květáku, brokolice či zelí. Ředkvičky, ředkev, cibule sazečka, hrášek, fazol, karotka či petržel se k předpěstování nehodí a vysévají se od poloviny března přímo na záhon. Použít můžeme klasicky volná semínka nebo výsevní disky či pásky z vodorozpustné fólie, na nichž jsou semínka jednoho či více druhů zeleniny rozmístěna v potřebných rozestupech.
Předpěstování sazenic
Nejlepších výsledků dosáhneme ve vytápěném skleníku nebo v teplém či poloteplém pařeništi vyhřívaném například pomocí elektrických topných kabelů nebo tradičně koňským, ovčím či kozím hnojem. Výsev provedeme buď přímo do zeminy, nebo zde umístíme sadbovače se semínky a vyvinuté sazeničky následně přesadíme na záhon.
Důležité je vždy udržet správné mikroklima. Zatímco venkovní záhony bude třeba chránit silnější geotextilií nebo fólií, u výsevu do pařeniště a vytápěného skleníku hrozí spíše vadnutí mladých rostlinek v důsledku vysoké teploty vzduchu či jejich zahnívání, tzv. padání klíčních rostlin, zvýší-li se uvnitř výrazně i vlhkost, takže nesmíme zapomenout na větrání. Tím budeme sazeničky i otužovat před přesazením do venkovní půdy.
Při předpěstování doma potřebují semena k vyklíčení teplotu okolo 22 až 25 °C a optimální vlhkost. Toho docílíme buď umístěním skleníčků se sadbou či výsevných misek zakrytých fólií poblíž topení, nebo použitím vyhřívaných klíčících boxů.
____________________________________________________________________
Další články speciálu Zahrádka na jaře:
Kdy vysít zeleninu
Pravidla jarního hnojení
Rychlení zeleniny
Jarní příprava půdy
Zdravé sazenice
Bezpečnost na jaře
Nářadí pro výsadbu
Zahradní technika pro jarní práce
________________________________________________________________________
Přímý výsev
Výsadbu provádíme na hluboce zrytý, prokypřený a odplevelený záhon. Zemina musí být vlhká, aby semena mohla naklíčit a sazeničky snáze zakořenily.
Všechna zelenina potřebuje dostatek slunce, co se týče půdy: salát vyžaduje humózní dobře propustnou, špenát humózní vlhčí s pH 6,5 až 7,5, karotka hlubokou kyprou, petržel více prohřátou a vlhčí, cibule sazečka písčitou propustnou, hrášek hlinitou humózní s neutrálním pH, ředkev humózní, košťáloviny dobře prohnojenou, bohatou na minerální látky.
Hloubka výsevu se řídí velikostí semen. Drobné, jaké má salát, karotka, petržel či ředkvička sejeme do hloubky 1 až 2 cm. Fazol a hrášek potřebují hloubku od 3 do 8 cm. Semena po výsevu vtlačíme do půdy, lehce zahrneme a důkladně zalijeme. Sazenice nesmíme v půdě „utopit“, jinak hrozí hniloba krčků.
Rané odrůdy zeleniny | |
Druh | Odrůda |
Salát | Safír, Děvín, Neferin, Smaragd S |
Karotka | Marion F1, Nantes 5, Naomi |
Petržel | Atika |
Ředkvička | Prima, Primara F1, Ester, Faraon, Ria, Teko |
Ředkev | Karmína |
Kedluben | Entera F1, Kref F1, Dvorana, Luna |
Zelí | Dita, Dynamic F1, Zora |
Špenát | Monores, Lazio F1 |
Hrách | Ambrosia, Carouby, Zázrak z Kelvedonu |
Fazol | Berggold, Satelit (Fleuret), Rocco |
Celer | bulvový Neon, řapíkatý Merlin |
Text: Zuzana Ottová
Foto: Shutterstock